filteri close
Objavljeno: 18.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
300x600

Iako bismo svi mi bez sumnje voleli da imamo savršeno simetrično lice, realnost je da svako ima bar mali stepen asimetrije. 

Primetna asimetrija može biti znak ozbiljnijeg stanja, uključujući moždani udar ili Belovu paralizu. 

Najčešći uzrok asimetrije lica je neujednačena vilica. Asimetrična vilica može uticati na sve, od načina na koji pričate, spavate, pa čak i dišete. Možda ćete primetiti škljocanje dok jedete ili osetiti bol u vilici dok radite nešto tako rutinsko kao što je disanje. Prepoznavanje onoga što uzrokuje simptome vaše asimetrične vilice pomoći će vam da ih se rešite.

Uzrok mogu biti vilični zglobovi

Vaša vilica je sastavljena od sistema tetiva i kostiju koji rade zajedno. Ako nešto u tom sistemu nije u ravnoteži, vaša vilica može na kraju postati asimetrična. Ovoj neravnoteži se može pripisati nekoliko faktora, u rasponu od traume lica, urođenih defekata i neusklađenih zuba, do temporomandibularnog poremećaja. 

5 upozoravajućih znakova da što pre posetite zubara

Temporomandibularni (vilični) zglobovi se nalaze na svakoj strani vašeg lica, povezuju vašu donju vilicu sa lobanjom i pomažu u svakodnevnim zadacima kao što su govor i žvakanje. Poremećaj viličnih zglobova može biti uzrokovan nizom faktora, uključujući stres, škrgutanje zubima i artritis. Ako se ne leči,  može da dovede do asimetrije vilice a da vaše lice izgleda iskrivljeno. Kao posledicu toga, možete doživeti bol i upalu na jednoj strani lica.

Koja je najbolja opcija lečenja?

Ako imate asimetričnu vilicu, možete je lečiti zubnim aparatima ili protezama. Međutim, u ekstremnim slučajevima može biti potrebna hirurška intervencija. Procedure za popravku asimetrične vilice mogu uključivati maksilarnu osteotomiju, koja dovodi gornju vilicu i zube napred kako bi se poravnali sa donjom vilicom, ili genioplastiku, koja restrukturira vašu bradnu kost. Možda ćete takođe morati da ožičite vilicu neko vreme da biste bili sigurni da je sve ispravno poravnato. 

Još neke posledice stresa usled korone: Stiskanje vilice i struganje zubima

U većini slučajeva, operacija je poslednja opcija, jer neinvazivne metode lečenja mogu dati pozitivne rezultate. Pored zubnih aparata, možete pokušati da smanjite stres, kondicioniranje mišića i modifikujete svoju ishranu kao sredstvo za lečenje poremećaja temporomandibularnih zglobova. Ako imate simptome poremećaja asimetrične vilice ili temporomandibularnog zgloba, konsultujte se sa svojim lekarom ili oralnim hirurgom da biste utvrdili šta je tačno uzrok.