filteri close
Objavljeno: 10.01.2022. Image source: Foto: Pixabay/slavoljubovski
300x600

Ako želite da sprečite probleme sa zubima, obavezno posetite stomatologa kad god osetite bilo koji od sledećih znakova upozorenja.

Svi negativni simptomi koji uključuju bol, oticanje, krvarenje, crvenilo i zabrinjavajuće znakove trebalo bi da predstavljaju upozorenje za odlazak kod zubara. Štaviše, ako se bilo koja područja ili simptomi koji izazivaju zabrinutost ne pozabave na vreme, mogu se pogoršati i uključiti opsežnije lečenje. Najbolji način da sprečite da se loša situacija pogorša je da zakažete pregled kod svog stomatologa!

Evo nekoliko uobičajenih znakova upozorenja da ćete možda morati da posetite zubara:

1. Bol

Bilo koja vrsta bola u ustima - bilo da se radi o zubima, jeziku, desnima ili obrazima može signalizirati problem sa zubima. U nekim slučajevima, bol može jednostavno biti posledica osetljivosti zuba ili zvakanja prevruće hrane što izaziva manje opekotine. Šta god da je slučaj, da biste bili zaista sigurni posetite zubara.

2. Upala desni

Znaci otoka u ustima mogu ukazivati na infekciju. Ako bilo kakva tečnost curi iz upaljenog područja, onda je vreme da zakažete pregled kod stomatologa što je pre moguće za procenu i lečenje.

3. Krvarenje

Krvarenje bez očiglednog razloga može ukazivati na gingivitis (rani stadijum bolesti desni) ili parodontalnu bolest u kasnijoj fazi. Ako je to zbog gingivitisa – budite sigurni da je stanje reverzibilno ako ga leči stomatolog i održavate navike o higijeni zuba! Gingivitis neće proći sam od sebe, zato obavezno zakažite pregled kod svog stomatologa.

4. Problemi sa jelom i/ili govorom

Ishrana i komunikacija su neophodni i kada ih ometaju stomatološki simptomi, potrebno je nešto učiniti da se popravi sve što nije u redu. U nekim slučajevima potrebna je dentalna restauracija kako bi se omogućila bolja funkcionalnost zuba uz eliminisanje zubnog bola.

5. Sumnjivi tragovi ili rane u ustima

Ako primetite rane koje ne možete da objasnite ili promenu boje na desnima koja se nedavno pojavila, vreme da zakažete stomatološki preghled kako biste isključili bilo šta zlokobno.

Zašto ne bi trebalo da izbegavate stomatologa?

Posete stomatologu treba da se obavljaju onoliko često koliko vam lekar preporuči. Pravovremene kontrole osiguravaju da se vaši zubi adekvatno čiste i pregledaju. 

7 ključnih saveta za lepe i zdrave zube

Kada izbegavate odlazak kod stomatologa, svi postojeći problemi će se verovatno pogoršati, uzrokujući više bolova u zubima i zahtevajući više vremena provedenog u stomatološkoj ordinaciji u budućnosti. 

Zapamtite – zubi ne mogu sami da izleče na isti način na koji ljudsko telo može da zaleči nakon povrede. Zubi zahtevaju profesionalnu popravku da bi ostali zdravi, funkcionalni i bezbolni.