filteri close
Objavljeno: 02.07.2022. Image source: Foto: Pexel/Gustavo Fring
300x600

Nakon stavljanja zubne plombe, nije neuobičajeno da pacijenti dožive bol u zubima ako je karijes koji je zubar uklonio bio blizu nerva. 

Ako osetite bol nakon plombiranja, razgovarajte sa svojim stomatologom. Oni će moći da utvrde uzrok i da vam daju tačan plan lečenja. Osetljivost zuba bi trebalo da traje samo nekoliko dana i može ukazivati na nešto ozbiljnije ako traje duže od toga. Međutim, stomatolozi savetuju da pacijenti normalno peru zube i čiste koncem čak i ako su osećaju bol kako bi se osiguralo da se novi karijesi ne bi razvili.

Kako izbeći zubne plombe?

Većina ljudi će dobiti barem jednu plombu tokom svog života, ali ih možete izbeći praktikovanjem dobre zubne higijene. Pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje koncem jednom dnevno su najbolji načini da izbegnete karijes. Trebalo bi da perete zube dva minuta i obavezno perete prednje, zadnje i gornje zube. Takođe bi trebalo da koristite konac za čišćenje između zuba da biste uklonili plak ili čestice hrane koje bi mogle da izazovu karijes. Redovna poseta stomatologa radi pregleda i čišćenja je obavezna.

Ako ipak dobijete karijes, važno je da zub popravite što je pre moguće. Što duže čekate, više se može oštetiti vaš zub. Ako imate karijes, vaš stomatolog će očistiti karijes, a zatim ispuniti prostor plombom. Koja vrsta plombe je najbolja za vas zavisi od nekoliko faktora, uključujući veličinu i lokaciju kaviteta, vaš budžet i vaše želje.