filteri close
Objavljeno: 25.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

Ako dođe do straha od zubara, vaše oralno zdravlje može ozbiljno da nastrada. Strah od zubara može biti posledica prethodnih loših iskustava ili možda vaš strah potiče od panike ili brige da ćete osetiti bol tokom intervencije. 


Šta god da je izazvalo vaš strah od zubara, važno je da potražite pomoć jer izbegavanje stomatološke nege može dovesti do ozbiljnog, pa čak i nepovratnog oštećenja vašeg oralnog zdravlja.

Stomatolog će razumeti vaš strah

Lečenje zuba je tokom godina potpuno transformisano. Stomatolozi su mnogo svesniji i spremniji da pomognu pacijentima koji pate od anksioznosti kod zubara. Čekaonice su često lepo uređene i udobne, osoblje je obučeno za rad sa nervoznim pacijentima.

Moguće je i da stomatološko  lečenje pacijentu uopšte ne izazove bol. Gelovi za utrnuće se mogu koristiti za utrnulost područja desni pre nego što vam se daju injekcije, a same anestezije su razvijene da izazivaju malo ili nimalo bola.

Suočavanje sa i ublažavanje straha od zubara

Ako se plašite ili ste zabrinuti zbog posete zubaru, možete:

• razgovarati sa svojim stomatologom i objasnite svoja osećanja, a zatim možete da radite zajedno da bi vaša poseta bila što opuštenija
• primeniti tehnike disanja i opuštanja vam mogu pomoći da smirite živce 
• poneti slušalice sa sobom i slušati muziku, ovo će ometati sve zvukove koji vas uznemiravaju
• dogovoriti se sa svojim stomatologom o signalu koji ćete dati ako osećate bol ili želite da se procedura prekine iz bilo kog razloga