filteri close
Objavljeno: 16.06.2023. Image source: Foto:Pexels
300x600

Štite od mnogih bolesti. Sveže i suve šljive ne samo da štite mozak od šetetnog uticajaslobodnih radikala, već pomažu i kod prevencije kao što su kardiovaskularne bolesti i kancerogena oboljenja.

Suve šljive su obično prva pomoć kod opstipacije . Šljive se povezuju sa niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

Ako jedete pet šljiva dnevno, to će podspešiti vaše pamćenje i memoriju jer pomaže vašem organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobodnih radikala. Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma su 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi
i podlaktici.