filteri close
Objavljeno: 20.01.2022. Image source: Foto: Pixabay/jackmac34
300x600

Boje za kosu mogu oštetiti strukturu vlasi. Evo šta je potrebno da znate o nezi farbane kose.

Dlaka se sastoji od 65-95% proteina (najviše keratina) i oko 32% vode, lipida, pigmenata i minerala u tragovima. Proteini deluju kao zaštita, štiteći kosu od:

• vlage
• toplota
• UV zračenja

Nanošenje trajne ili demipermanentne boje za kosu ili izbeljivača stvara hemijsku reakciju koja izaziva podizanje ovih zaštitnih proteina, omogućavajući hemikalijama da prodru u vlas. Tamo, boja za kosu menja hemijski sastav kose. 

Trajna ili demipermanentna farba za kosu je drugačiji proces od privremenih ili polutrajnih boja za kosu. Privremene boje ostavljaju boju na kosi, ali obično ne prodiru u dublje slojeve (iako i one mogu oštetiti). 

Žene, oprez! Izgleda da trajna farba za kosu povećava rizik od raka dojke!

Promena strukture proteina kose kroz trajno i demipermanentno bojenje može izazvati neželjene efekte:

• manja sposobnost vaše kose da podnese feniranje/peglanje/uvijanje
• smanjuje debljinu dlake
• povećana hrapavost folikula dlake

Sve to znači da proces farbanja kose utiče na kvalitet kose a kratkoročni i dugoročni efekti zavisiće od njene strukture.

Ako je vaša kosa već tanka ili lomljiva, farbanje je može učiniti još slabijom. Gusta kosa takođe može da doživi neželjene posledice farbanja jer boji može trebati više vremena da da željene rezultate.

Na koje hemikalije treba da obratite pažnju?

Blanš

Izbeljivanje kose menja pigmente koji kosi daju boju. Studija iz 2020. pokazala je da izbeljivanje može uticati na:

• snagu dlake
• hidriranost
• sposobnost kose da izdrži toplotu

Stepen do kojeg izbeljivač oštećuje kosu zavisi od pH (ili kiselosti) vaše kose, a na njega može uticati i pH okoline oko vas.

Izbeljivanje se obično vrši nanošenjem boje za kosu koja sadrži vodonik peroksid. Vodonik peroksid je oksidaciono sredstvo. To znači da aktivira boju kose, ali proces oksidacije izaziva štetu.

Kana

Kana je prirodna polutrajna boja za kosu. Međutim, „prirodno“ ne znači manju štetu.

Studija iz 2019. pokazala je da boje kane mogu oštetiti vašu kosu, što rezultira grubljom, lomljivijom kosom. Kada je boja kane ostavljena duže od sat vremena, šteta je bila slična onoj od izbeljivanja kose. 

Kana takođe može izazvati kontaktni dermatitis i iritaciju kože, posebno ako ste alergični na bilo koje od jedinjenja ili sastojaka mastila kane.

P-fenilendiamin

P-fenilendiamin (PPD) je hemijsko jedinjenje koje se obično nalazi u bojama za kosu koje zahtevaju oksidator kao što je vodonik peroksid.

Neke osobe prijavljuju veću učestalost alergijskih reakcija zbog PPD u bojama za kosu.

Da li je važno da li je farba svetlija ili tamnija?

Kada je u pitanju osvetljavanje vaše kose, što je više morate izbeljivati, veća je šteta.

Studija iz 2019. godine koja je koristila mikroskopsku tehnologiju da bi sagledala uticaj izbeljivanja pokazala je da su vlasi najviše oštećene produženim izbeljivanjem, posebno kada je potrebno  da se veoma tamna kosa prefarba u svetliju. Zbog toga mnogi stručnjaci za farbanje kose ne preporučuju značajno posvetljavanje kose u jednom trenutku.

Kako da pomognete svojoj beživotnoj kosi?

Prelazak sa svetlije na tamnije nije nužno manje štetno jer i dalje menjate strukturu kose. Važno je da se brinete i o kosi koja je ofarbana u tamniju boju.

Kako se neguje kosa oštećena farbanjem?

Prethodna oštećenja kose usled čestih stilizovanja pri visokim temperaturama ili čestih farbanja mogu povećati verovatnoću njenog daljeg oštećenja.

Evo šest načina na koje možete pomoći da zaštitite svoju kosu:

1. Ograničite toplotu pri feniranju. Oblikovanje frizure pri visokim temperaturama može dodatno oslabiti kosu. 
2. Nanosite sprejeve ili losione za zaštitu od toplote pre korišćenja fena, pegli ili figara.
3. Ređe farbanje kose pomaže u smanjenju oštećenja.
4. Koristite hidratantne šampone i balzame. Ovi proizvodi pomažu kosi da zadrži vlagu nakon farbanja. Šamponi sa jakim mirisom sa velikim količinama deterdženata (obično imaju mnogo pene) imaju tendenciju da budu štetniji.
5. Izaberite šampone, balzame i druge proizvode za negu bojene kose. Oni su namenjeni njenoj zaštiti.
6. Farbanje vaše kose što približnije prirodnoj boji može ograničiti vreme izlaganja boji za kosu i pomoći u smanjenju oštećenja.

Alergijske reakcije na farbanje kose

U retkim slučajevima, farba za kosu može izazvati ozbiljne alergijske reakcije.

Oticanje usana i očiju rani su pokazatelji alergijskih reakcija. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako počnete da imate problema sa disanjem nakon nanošenja boje za kosu.

Možete izvršiti pre farbanja tako što ćete boju naneti na malu površinu pre farbanja cele kose. Imajte na umu da svi ljudi koji imaju alergijsku reakciju na farbu za kosu nemaju reakciju i na ovom testu.

Ako ste zabrinuti za zdravlje vaše kose, razgovarajte sa stručnim licem o bojama koje je preporučljivo da koristite ili drugim metodama nege kako da vaša kosa bude zdrava i lepa.