filteri close
Objavljeno: 23.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/RyanMcGuire
300x600

Ne očajavajte, pravilnom negom kose i uz nekoliko ciljanih tretmana možete pomoći obnavljanju spoljne kutikule i započeti poboljšavanje izgleda svoje kose.

Neki od problema sa kojima se možete susresti:

Zamršena kosa

Oštećena kosa se lako uvija. Podignute kutikule stvaraju više trenja i gr padaju na druge pramenove agresivnije od glatkih, zatvorenih kutikula. Manjak vlage na svakom lancu može takođe dodati vašoj čvoričnoj situaciji.

  • Kako ograničiti dalju štetu?

Pažljivo četkajte i razdvajajte. Započnite od krajeva kose i polako razrađujte čvorove dok se krećete prema korenu. 
Ako krenete češljanje od vrha glave i na silu da provlačite četku kroz kosu, to može da dovede do trajnih oštećenja kao i do neželjenih izgleda i naelektrisanja.

Češljajte samo suvu kosu.  Češalj sa širokim zubcima može da se koristiti za odmršavanje ili raznošenje balzama ili maske kroz kosu ali sa četkanjem sačekajte. 

ŽENE: Evo kako da OPORAVITE oštećenu kosu!

Vlažna kosa se lakše lomi i sklonija je prekomernom istezanju, što može prouzrokovati oštećenja duž čitave osovine.

Četkajte kosu pre pranja i kad je to apsolutno potrebno tokom dana. Budite nežni tokom postupka.

Vežite kosu (konjski rep, pletenica ili labava punđa) pre nekih aktivnosti koje često zapletaju kosu, tipa trčanja ili vožnje sa spuštenim prozorima.

  • Kako smanjiti postojeću štetu?

Obratite pažnju na hidrataciju. Kosa kojoj nedostaju prirodna ulja https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p... je često gruba i sklona statičkom elektricitetu i zapetljanjima. Ispravno hidrirana kosa ima manje šansi da će se zapetljati ,Ako sam balzam nije dovoljan, razmislite o dodavanju maski u svoju rutinu.

Beživotna i suva kosa

Oštećenoj kosi često nedostaje prirodno ulje i vlaga koja premazuju spoljašnju površinu kutikule. Bez toga, kosa gubi sjaj.

  • Kako ograničiti dalju štetu?

Perite manje kosu. Šampon je kreiran za uklanjanje nakupljanja ulja i proizvoda sa skalpa. 

  • Kako smanjiti postojeću štetu?

Koristite šampon i regenerator formulisan za suvu kosu. Šamponi sa dodatkom hidratacije i manje intenzivnim deterdžentima mogu sprečiti uklanjanje previše ulja. Pazite da šamponirate samo vlasište.

Koristite jojoba ulje. Ulje jojobe može pomoći jačanju i rehidriranju kose. Jojoba se često dodaje balzamima, ali možete ih dodati i u onaj što trenutno posedujete. Takođe možete namazati malo ulja na vlažne krajeve.

Talasasta i loknasta kosa

Frizzy kosa je znak da vaša kutikula ne leži ravno. Može značiti i da su unutrašnja vlakna vaše kose izložena.

  • Kako ograničiti dalju štetu?

Isperajte je hladnom vodom. Topla voda otvara spoljni sloj vaše kose, dok hladna voda može da pomogne da je zatvorite. Ispiranje hladnom vodom može vam pomoći da zaštitite unutrašnji sloj kose i zadržite hidratantna ulja.

  • Kako smanjiti postojeću štetu?

Koristite pravi proizvod. Preterano agresivan šampon može ukloniti previše prirodnih ulja vaše kose. To vam može ostaviti pramenove koje je teško odvojiti i koji su neposlušnu kada se osuše. Potražite hidratantniji šampon i regenerator.

Koristite arganovo ulje. Ovo marokansko ulje je visoko hidratantno i bogato vitaminima A i E. Potražite proizvode koji sadrže Argan ili nanesite ulje preko krajeva dok je vaša kosa još vlažna.

Krhka i lomljiva

Krhka kosa se može izgledati poput slame i lako se odvajati. To je jedan od najtežih simptoma za lečenje, a često se javlja i kod preterano obrađene kose.

  • Kako ograničiti dalju štetu?

Uravnoteženo se hranite. Ishrana  prepuna integralnih namirnica poput voća, povrća i integralnih žitarica ima mnoštvo prednosti, uključujući zdravu kosu. Biotin, vitamini A i C i gvožđe važni su za jaku, bujnu kosu.

Zaštitite od sunca. Preveliko izlaganje suncu može učiniti vašu kosu krhkom i sklonijom lomljenju. Kosa svetlije boje, poput plave i sede, je podložnija oštećenju od sunca. Nosite kapu ili koristite UV zaštitu.

Šta vaša kosa otkriva o vašem zdravlju?

Preskočite proizvode koji se hvale „dugotrajnim zadržavanjem“. Ovi proizvodi mogu isušiti kosu. Četkanje ili stiliziranje kose nakon što ih nanesete takođe mogu uzrokovati lomljenje vaše kose.

Izbegavajte farbanje, izbeljivanje, hemijske tretmane i toplotno stilizovanje. Dajte svojoj kosi potpun odmor dok ne bude manje lomljiva.

  • Kako smanjiti postojeću štetu?

Operite kosu normalno šamponom. Prosušite kosu peškirom pre nego što dodate balzam bez ispiranja.

Jednom kada dodate balzam koji se ne ispira, dodajte i ulje hidrataciju. To vam olakšava kosu.

Ako nakon nekoliko nedelja ne vidite rezultate, zakažite sastanak sa lekarom ili dermatologom. Oni mogu procijeniti vaše simptome i utvrditi da li je za to možda krivo osnovno zdravstvenostanje.