filteri close
Objavljeno: 22.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/artursfoto
300x600

Ako nemate vremeplov, ne možete poništiti oštećenje kose nakon što to učinite. Međutim, možete promeniti svoje navike i pružiti svojoj kosi dodatnu negu.

Oštećenje kose je mnogo više od ispucalih krajeva. Izuzetno oštećena kosa razvija pukotine u spoljnjem sloju. Jednom kada se kutikula otvori, vašoj kosi preti dalje oštećenje i lomljenje. Takođe može izgledati beživotno ili da leti na sve strane i teško je oblikovati.

Ponekad je sve previše jasno kako ste završili sa oštećenom kosom. Nepravilno ste koristili farbu za kosu, blanš ili aparate za stilizovanje frizura. 

Evo kako da sprečite dalje oštećenje i ublažite svoje simptome dok ne budete u mogućnosti da skratite oštećenu kosu. 

Farba za kosu

Nepravilno farbanje kose kod kuće može imati posledice koje traju duže od boje. Hemijske boje mogu da uklone prirodnu vlagu vaše kose, čineći kosu grubom na dodir.

  • Kako ograničiti dalju štetu?

Stručnjaci preporučuju da odabirete boje do tri nijanse različite od vaše prirodne boje i da se opredjeljujete za nijanse koje su tamnije, a ne svetlije kako bi ograničile štetu. Neprirodne boje je teže održavati i potrebno ih je češće farbati.

Produžite vremenski period između dva farbanja. Ako je moguće, sačekajte 8 do 10 nedelja - ili duže! - između bojenja.

Da biste ovo učinili izvodljivijim:

• Perite kosu ređe i koristite samo šampone formulisane za farbanu kosu.
• Šampon i regenerator isperite hladnom vodom. Topla voda može dovesti do otvaranja kutikule ili podizanja, omogućavajući boja da se brže ispira.
• Idi kod frizera. Saloni mogu biti skupi, ali bojanje je često najbolje prepustiti profesionalcima. Frizer zna kako koristiti ispravne proizvode da minimizira štetu.

Odlučite se za polutrajne boje. Tretmani koji trajno menjaju boju kose mogu kosu oštetiti toliko agresivno da je jedino rešenje da je pustite da izraste i počnete ispočetka.

Jedan po jedan tretman. Ako želite da se primenite neki hemijski tretman na vašoj kosi kao što je recimo ispravljanje, najbolje je da to uradite najmanje dve nedelje pre promene boje kose. Ovo daje vašoj kosi vreme da se oporavi između tretmana.

  • Kako smanjiti postojeće oštećenje?

Koristite maslinovo ulje. Pomaže u omekšavanju kose i hidrataciji.

Još jedna korist maslinovog ulja, ovog puta za starije

Proces je jednostavan i jeftin. Samo sačekajte nekoliko dana nakon bojenja pre nego što ga namažete na kosu.

Koristite šampon i regenerator za farbanu kosu. Ovi proizvodi su formulisani sa odgovarajućim pH da spreče ispiranje boje. Vaša boja će trajati duže, a vaša kosa će izgledati i osećati se bolje.

Blanš

Ako ste nekada prešli iz tamne u svetlu kosu, verovatno dobro znate za štetu koju blanš može naneti vašoj kosi.

Blanš se koristi za uklanjanje vaše prirodne boje kose iz svakog pramena. Da biste to učinili, čini da vam kosa nabubri, omogućavajući izbjeljivaču da dosegne unutrašnji dio pramenova. Ovde rastvara melanin koji daje pigment vašoj kosi.

Ovaj postupak može ostaviti kosu suvom, poroznom i lomljivom. Stalne promene u vašoj strukturi kose mogu je učiniti manje jakom i elastičnom.

  • Kako ograničiti dalju štetu?

Blanš uvek ošteti kosu u određenoj meri. Što manje koristite, to bolje. Nema načina da se to zaobiđe. 

Dodajte hidrataciju. Pre izbeljivanja obratite dodatnu pažnju na hidriranje kose i izbegavajte druge štetne aktivnosti, poput toplotnog oblikovanja, u trajanju od nekoliko nedelja.

Koristite zaštitu od sunca. Sunčevi UV zraci mogu naštetiti vašoj kosi. Izbeljena kosa je posebno osetljiva na UV oštećenja.

Kako da pomognete svojoj beživotnoj kosi?

Pokušajte da nosite šešir širokog oboda ili maramu kako biste zaštitli kosu i skalp. za zaštitu kose koja proviruje.

Budite izuzetno oprezni sa hlorom. Pored toga što možete dobiti neugodnu nijansu zelene boje, hlor može ukloniti vlagu sa vaše kose i ostaviti je još lomljivijom i grubljom.

Da biste to izbegli:

• Isperite kosu slatkom vodom pre odlaska u bazen. Ova vlaga može vam pomoći da sprečite da hlor promeni boju vaše kose i isuši vaše pramenove.
• Treba da temeljno operete kosu čim izađete iz bazena.
• Iako bilo koji hidratantni šampon i regenerator to mogu učiniti, možete koristiti i posebno formulisani šampon i regenerator.

  • Kako smanjiti postojeće oštećenje?

Koristite bademovo ulje. Ovo slatko mirisno ulje može vam pomoći da omekša i ojača vašu kosu. Nanesite par kapi na dlanove i utrljajte u krajeve kose pre sušenja kako biste rehidrirali pramenove i umanjili friz.

Fen, pegla za kosu, figaro…

Prečesto korišćenje ili visoka temperatura mogu učiniti vašu kosu sklonijom oštećenju.

  • Kako ograničiti dalju štetu?

Dobra vest je da ih se možda nećete morati u potpunosti odreći.

Jedno istraživanje otkrilo je da držanje fena na 15 centimetara od vaše kose i neprekidno pomeranje može smanjiti štetu. 

Koristite proizvod za zaštitu od topline. Ovi proizvodi imaju za cilj da zaštite kosu i spreče rascvetavanje krajeva.

Smanjite temperaturu. Što je temperatura viša, to može biti veća šteta. Prevelika toplota može oštetiti vašu kosu bez obzira odakle dolazi. Koristite najnižu postavku za toplote na bilo kojem proizvodu i ograničite vreme kada vam vrući vazduh, pegla ili figaro dodiruje kosu.

Povremeno prirodno osušite kosu. Da biste to učinili, nakon tuširanja nežno umotajte kosu u peškir. Ovo pomaže da izvučete višak vode pre nego što je pustite da se sama osuši. Ne trljajte kosu peškirom, jer to može izazvati nepotrebno trenje i oštetiti kosu.

Priordno sušenje može biti dobra ideja ako planirate oblikovanje sa peglom. Stručnjaci preporučuju upotrebu toplotnih alata ne više od jednom nedeljno. 

  • Kako smanjiti postojeće oštećenje?

Koristite kokosovo ulje. Ključna korist? Molekuli ulja su dovoljno mali da prodire u spoljašnju kutikulu i hidrira je. 

Kokosovo ulje - da li je zaista zdravo i kako se pravilno koristi?

Potražite proizvode koji uključuju kokosovo ulje ili nanesite zagrejano ulje jednom nedeljno kao duboku hidratantnu masku za kosu

Neredovno šišanje

Redovno skraćivanje krajeva može mnogo doprineti u održavanju zdrave i negovane kose. Predugi razmaci između šišanja dovode do suvih krajeva. 

Iako je pravi odgovor ovde šipšanje za uklanjanje problematičnih krajeva, postoji nekoliko stvari koje možete da učinite dok čekate na termin.

  • Kako ograničiti dalju štetu?

Lečite kosu. Pridržavajte se dobrih postupaka nege kose kako biste sprečili oštećenje kako bi vaša kosa izgledala sjajno.

Uklonite oštećenja. Vaš frizer vam može pomoći da odlučite koliko dugo trebate da prođete između šišanja.

  • Kako smanjiti postojeće oštećenje?

Maske za kosu ne mogu činiti čuda, ali mogu pomoći u sakrivanju i zaštiti od rascvetalih krajeva.