filteri close
Objavljeno: 01.01.2020. Image source: Pixabay/Arturs Budkevics
300x600

I ne samo trajna farba, nego i druge hemikalije, a brojke zavise i od rase žena.

Žene koje redovno koriste trajnu boju za kosu tako možda sebi povećavaju rizik od raka dojke za čak 60 odsto, pokazala je studija objavljena u Međunarodnom žurnalu raka.

Studija je zasnovana na medicinskim kartonima više od 45.000 žena i ona je pronašla pozitivnu korelaciju između trajne boje kose i raka dojke, naročito kod žena tamnije puti.

Iako je studija zasnovana na obrascima i trendovima, što znači da potvrđuje korelaciju a ne i kauzalnost, odnosno ne dokazuje direktno da jedno izaziva drugo, ipak je dobar prilog da u svakodnevnim proizvodima za negu lepote možda postoje kancerogene materije.

4 najbolje novogodišnje odluke koje možete doneti

Ukupno gledano, žene koje redovno koriste trajnu farbu za kosu povećavaju sebi rizik od razvijanja raka dojke za devet odsto. Sa druge strane, kod crnkinja taj rizik skače na čak 45 odsto. Ovaj rizik se povećava do 60 odsto kod crnkinja koje redovno koriste trajnu farbu za kosu, što u ovom slučaju znači makar jednom na svakih pet do osam nedelja.

Za belkinje koje redovno koriste trajnu boju rizik iznosi sedam odsto za normalnu, odnosno osam odsto za redovnu upotrebu.

Osim toga, izgleda da postoji i razlika kada je u pitanju tip boje kose. Tamnija farba je povezana sa 51 odsto većim rizikom za crnkinje i osam odsto za belkinje. Kada je u pitanju svetlija farba, rizik za crnkinje je iznosio 46 odsto, a za belkinje 12 odsto.

Da li kofein zaista sprečava gojenje?

Nejasno je zašto postoje varijacije kada je rasa u pitanju, ali istraživači navode da to može biti povezano sa različitim načinima na koji se proizvodi reklamiraju ovim demografskim grupama u SAD, gde je istraživanje rađeno.

Autori studije takođe navode da to možda ima veze i sa razlikama na koji se farba koristi, ali ističu i prethodna istraživanja, koja navode da proizvodi za crnkinje možda imaju veće nivoe hemikalija koje utiču na žlezde.

Autori ističu da ova studija nije konačna, ali da daje dovoljno dokaza da se napravi ciljano istraživanje koje će ispitati faktore uticaja u proizvodima za farbanje kose.

Ali, i da upozori ljude na mogući povećan rizik od raka.

Telo "prihvata sebe" oko godinu dana posle gubljenja kilograma

Osim farbe, ovo istraživanje otkrilo je i značajnu korelaciju (dakle, ne kauzalnost) između raka dojke i hemijskih ispravljača kose, ali uz napomenu da je i za ovo potrebno dodatno istraživanje.

U ovom slučaju, međutim, brojke su bile konzistentne, jer su za sve rase iznosile povećani rizik od 30 odsto.

I još jedna stvar, lekari ističu da treba biti oprezan, ali podsećaju da kombinacija gojaznosti, jedenja previše kalorija i nedostatak fizičke aktivnosti donose znatno veći relativni rizik od raka dojke kod žena svih rasa.