filteri close
Objavljeno: 31.12.2019. Image source: Virvoreanu-Laurentiu/Pixabay
300x600

Naučnici su danas za korak bliže odgovoru na ovo pitanje.

Kofein najčešće unosimo u obliku omiljenog napitka, ali ga ima i u čokoladi, nekim sokovima i čajevima.

Budući da se kofein masovno konzumira, postoji mnogo istraživanja koja detaljno navode njegove koristi, kao i negativne uticaje, posebno u odnosu na količinu unosa, kao i zdravstveno stanje osobe koja ga konzumira. 

Da li je kafa zaista štetna po zdravlje?

Grupa istraživača sa Univerziteta u Ilinoisu ispitivala je kako kofein utiče na održavanje telesne mase, to jest - da  li sprečava gojenje. 

Oni su testirali efekte kofeina iz različitih izvora na debljanje pacova koji su hranjeni dijetom s visokim procentom masti i šećera. 

Zdravstvene blagodeti kafe zavise od načina pripreme

Ukupno 48 pacova podeljeno je u grupe koje su dobijale kofein iz različitih izvora u trajanju od 4 nedelje.

Količina kofeina koju je svaki pacov dobio dnevno bila je slična onoj koju bi čovek uneo kada bi popio četiri šoljice kafe.

Svi pacovi dobijali su hranu koja se sastojala od 40 procenata kalorija iz masti, 15 procenata kalorija iz proteina i 45 procenata kalorija iz ugljenih hidrata, a većina ugljenih hidrata poticala je iz saharoze.

Istraživači su izmerili njihovu težinu i telesni sastav pre i posle četiri nedelje, kao i aktivnosti gena koji proizvode enzime za razgradnju triglicerida i pretvaranje masti u masne kiseline. 

Pacovi koji su konzumirali kofein izolovan iz čaja imali su 16% smanjenja telesne težine i 22% smanjenja procenta masti u telu u poređenju sa pacovima koji su konzumirali čaj bez kofeina.

Samo 1 dodatni sastojak čini KAFU neverovatno zdravom

Slični efekti primećeni su i kod pacova koji su konzumirali sintetički kofein i kofein izolovan iz kafe.

Rezultati ove studije, objavljene u časopisu Journal of Functional Foods, sugerišu da kofein koji se nalazi u čaju, kafi ili sintetičkim izvorima može smanjiti stopu gojenja kod pacova koji su hranjeni visokokaloričnom hranom.

Pored toga, pokazalo se da kofein može smanjiti aktivnost potencijalno štetnih gena koji pospešuju nagomilavanje masti. 

Istraživači iz Ilinoisa poručuju da je naredni korak ispititvanje da li kofein na isti način sprečava gojenje i kod ljudi.  

Kako ciklus utiče na zadržavanje vode i gojenje žena?