filteri close
Objavljeno: 28.12.2019. Image source: GabiSanda/Pixabay
300x600

Ranija istraživanja pokazala su da redovno konzumiranje kafe povoljno utiče na prevenciju dijabetesa tipa 2.

Najnovija švedska studija, objavljena u časopisu Journal of Internal Medicine, bavila se pitanjem da li ova zdravstvena korist zavisi od načina na koji je kafa pripremljena.

Istraživači su proučavali dve različite metode pravljenja kafe: filtriranje i kuvanje.

Filtriranje kafe je proces prelivanja vode preko mlevene kafe koja se stavlja u filter, dok je kuvanje, kao što je poznato - metoda pri kojoj se grubo mlevena kafa dodaje direktno u prokuvanu vodu.

Samo 1 dodatni sastojak čini KAFU neverovatno zdravom

Da bi mogli da utvrde razliku između efekata filtrirane u odnosu na kuvanu kafu, istraživači su koristili metodu kojom su merili specifične molekule u krvi učesnika („metaboliti u plazmi“). Veća količina ovih metabolite predstavlja i veći rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Istraživači su otkrili obrnuto proporcionalni odnos između metabolita merenih kod učesnika koji su pili filtriranu kafu i rizika od dijabetesa tipa 2.

I umereni gubitak težine može da dovede do remisije dijabetesa tipa 2

Ovaj zaštitni efekat kafe (i do 60% smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2) registrovan je kod ljudi koji su pili 2-3 šoljice filtrirane kafe na dan.

Kod ispitanika koji su pili kuvanu kafu nije zapažen ovakav efekat.

Prema rečima istraživača, potrebno je obaviti dodatna istraživanja, uz uključivanje i drugih oblika pripreme kafe.

Samo jedan dodatak kafi može pomoći bržem sagorevanju masti za male stomake