Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Zdravstvene blagodeti kafe zavise od načina pripreme
Ranija istraživanja pokazala su da redovno konzumiranje kafe povoljno utiče na prevenciju dijabetesa tipa 2.
Najnovija švedska studija, objavljena u časopisu Journal of Internal Medicine, bavila se pitanjem da li ova zdravstvena korist zavisi od načina na koji je kafa pripremljena.
Istraživači su proučavali dve različite metode pravljenja kafe: filtriranje i kuvanje.
Filtriranje kafe je proces prelivanja vode preko mlevene kafe koja se stavlja u filter, dok je kuvanje, kao što je poznato - metoda pri kojoj se grubo mlevena kafa dodaje direktno u prokuvanu vodu.
Samo 1 dodatni sastojak čini KAFU neverovatno zdravom
Da bi mogli da utvrde razliku između efekata filtrirane u odnosu na kuvanu kafu, istraživači su koristili metodu kojom su merili specifične molekule u krvi učesnika („metaboliti u plazmi“). Veća količina ovih metabolite predstavlja i veći rizik od pojave dijabetesa tipa 2.
Istraživači su otkrili obrnuto proporcionalni odnos između metabolita merenih kod učesnika koji su pili filtriranu kafu i rizika od dijabetesa tipa 2.
I umereni gubitak težine može da dovede do remisije dijabetesa tipa 2
Ovaj zaštitni efekat kafe (i do 60% smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2) registrovan je kod ljudi koji su pili 2-3 šoljice filtrirane kafe na dan.
Kod ispitanika koji su pili kuvanu kafu nije zapažen ovakav efekat.
Prema rečima istraživača, potrebno je obaviti dodatna istraživanja, uz uključivanje i drugih oblika pripreme kafe.
Samo jedan dodatak kafi može pomoći bržem sagorevanju masti za male stomake