filteri close
Objavljeno: 07.10.2019. Image source: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians
300x600

Nije čarobni sastojak, ali može da pomogne

Kafa u sebi sadrži polifenole i druga jedinjenja koja vam mogu poboljšati metabolizam, podići nivo energije, pa čak i pomoći u gubljenju kilograma. Iako su ovi efekti minimalni (ne možete popiti dve šolje kafe i očekivati da se sve desi samo od sebe), omiljeno piće je jedno od najboljih koje možete popiti ujutru da biste povećali šanse tela da sagori više masti.

A šta stavite u tu kafu može vam takođe pomoći u tome, jer jedan od sastojaka pomaže bržem sagorevanju masti kod manjih stomaka.

Prvo, da podsetimo da je glavni sastojak kafe kofein. Naravno, višak kofeina može dovesti do nesanice, drhtavice ili nervoze, ali šolja ili dve kafe, pogotovo ujutru, mogu vam poboljšati metabolizam. E sad, ako dodajete na to mnogo šećera, šlag ili nešto slično, tako umanjujete šanse kafe da vam poboljša metabolizam, jer ti sastojci imaju suprotan efekat.

Ali, jedan sastojak pomaže najboljim osobinama kafe, a to je cimet.

Prema istraživanju Univerziteta Mičigen, jedno od ulja iz cimeta zvano cinamaldehid može pomoći u sagorevanju masti u ljudskim ćelijama.

Istraživači su sakupili matične ćelije adipoznog tkiva (salo drugim rečima) raznih donora različitih uzrasta, nacionalnosti i telesne težine. Te ćelije bi se pretvorile u masne ćelije u ljudskom telu, ali je tim otkrio da cinamaldehid u stvari transformiše te ćelije.

One tako pokreću metabolički proces, a toplota im pomaže da efikasnije sagoreva lipide i otečenim masnim ćelijama. Ovi rezultati potvrđuju neka ranija istraživanja da cinamaldehid deluje protiv gojaznosti.

Dakle, sve je na malom nivou i ne treba očekivati da će vam dve šolje kafe sa cimetom biti dovoljne da istopite kilograme, ali svako malo pomaže i nije loše znati ovakve stvari.