filteri close
Objavljeno: 23.09.2021. Image source: Foto: Pixabay/HolgersFotografie
300x600

Ako doživite povredu testisa i dobijete groznicu, odmah idite kod lekara koji će proceniti stepen vaše povrede.

U slučaju ozbiljnih povreda, uobičajeni tretman je hirurška intervencija, nakon čega sledi oporavak od nekoliko nedelja i zatim postepen povratak svakodnevnim aktivnostima. U najtežim slučajevima može biti potrebno hirurško uklanjanje puknutog testisa.

U daljem tekstu ćete saznati koji su  znacima na koje treba da obratite pažnju, o uzrocima, lečenju i oporavku nakon povrede.

Znaci rupture testisa

U mnogim slučajevima, modrica na testisu je bolna, ali manja povreda koja se može sama izlečiti.

Ali ako osetite više od lokalizovanog bola u skrotumu, možda će vam trebati hitna medicinska pomoć. Modrice i otok skrotuma mogu biti znaci pucanja testisa.

Uzroci

Ruptura testisa je obično posledica neke tupe sile koja udara u skrotum.

Sportske povrede, udarac u skrotum ili sletanje na tvrdu površinu nakon pada mogu izazvati modrice ili pucanje testisa. 

Nošenje zaštitne opreme može pomoći prilikom bavljenja sportom, a preduzimanje dodatnih mera opreza pri rukovanju vatrenim oružjem uvek je važno.

Kada zatražiti lekarsku pomoć?

Jaki bol i oticanje skrotuma su signal da zatražite hitnu medicinsku pomoć, posebno ako u urinu ima krvi ili ako imate problema sa mokrenjem.

Krv u urinu ili otežano mokrenje mogu ukazivati na dodatnu povredu uretre ili bešike.

Ako je skrotum doživeo penetralnu traumu ili su modrice i bol jaki, idite u hitnu pomoć što je pre moguće. Neka vas neko drugi vozi ili pozovite hitnu pomoć.

Ako vam hladne obloge na skrotumu i uzimanje lekova protiv bolova ublaže simptome, možda nećete morati da idete u hitnu pomoć.

MUŠKARCI, ovo treba da znate: Šta je VARIKOCELA, kako da je prepoznate i kako se leči?

Ali imajte na umu sve druge promene, kao što je bol koji traje nekoliko dana ili krv u urinu. Ako primetite takve simptome, obratite se svom lekaru opšte prakse. Mogu vas uputiti na pregled kod urologa. 

Ako lekar sumnja na rupturu testisa, obaviće fizički pregled i pregled onoga što je moglo izazvati povredu.

Možda će biti zatraženo da uradite test urina da biste proverili znakove infekcije ili druge markere bolesti. Lekar može izvršiti ultrazvuk skrotuma da bi pregledao tkivo iznutra i sagledao sve promene u protoku krvi.

Druge traume testisa

Bol i oticanje skrotuma mogu se pojaviti bez tupe ili prodorne povrede. Nekoliko drugih uobičajenih uzroka simptoma uključuju:

Epididimitis. Uzrok mogu biti infekcije ili polno prenosive bolesti; epididimitis uključuje simptome, poput bola, otoka i crvenila skrotuma.
Hidrokela (vodena kila). Ponekad povreda ili infekcija mogu uzrokovati nakupljanje tečnosti unutar skrotuma, uzrokujući oticanje i bol. 
Orhitis. Upala testisa može biti uzrokovana infekcijom ili virusom.
Varikocela. predstavlja proširene testikularne vene odnosno venski splet koji drenira krv iz testisa u sistemsku cirkulaciju.
Kancer testisa. Dok je rak testisa generalno bezbolan, simptomi uključuju uvećan i čvrst testis. Ponekad se može osetiti čvrst čvor.

Ako razvijete bol i oticanje bez očiglednog uzroka, pokušajte što pre posetiti urologa. Lekar opšte prakse može obaviti pregled i zatražiti dalje analize, a može vas uputiti i kod lekara specijaliste.

Kako se leči?

Lečenje puknutog testisa obično znači operaciju. Ako je testis pocepan, ali postoji zdrav protok krvi, obično se može popraviti operacijom.

Često se koriste rastvorljivi šavovi. U nekim slučajevima, plastična cev može se ostaviti u skrotumu nekoliko dana kako bi ispraznila višak tečnosti dok se testis zaceli.

Ako je povreda preozbiljna, možda će biti potrebno hirurško uklanjanje zahvaćenog testisa.

(Ne)plodnost

Hirurški saniran testis bi na kraju trebao normalno da funkcioniše i proizvodi spermu. Čak i ako izgubite testis, imajte na umu da je za zdravu plodnost obično dovoljno imati samo jedan zdrav testis.

Oporavak

Nakon operacije, dobićete lekove protiv bolova da ublažite oporavak. Uobičajeni antiinflamatorni lekovi, poput ibuprofena, mogu biti dovoljni za oporavak.

Verovatno će vam biti savetovano da nosite zaštitu kako biste sprečili previše pomeranje testisa nakon operacije.

Otok može potrajati najmanje 2 do 4 nedelje posle čega će se smiriti. Nakon tog vremena moći ćete da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima.

MUŠKARCI: Ovo su znakovi i simptomi kardiovaskularnih bolesti na koje treba obratiti pažnju

Međutim, podizanje tereta i druge vrste ekstremnih fizičkih napora će možda morati da sačekaju još nekoliko nedelja. Isto važi i za kontaktne sportove ili bilo koje sportove gde je moguća povreda. 

Seksualna aktivnost može biti prikladna nakon nekoliko nedelja, ali o svim problemima svakako razgovarajte sa svojim lekarom. Ako i dalje osećate znatnu nelagodu, dozvolite sebi da se izlečite.