filteri close
Objavljeno: 12.09.2023. Image source: Pexels
300x600

Može da bude i štetno i ne sme svako da ih pije

U Srbiji je sve češća upotreba pilula za dan posle među devojkama starijim od 16 godina, posebno u južnim regionima, prema informacijama Kurira. Ovaj oblik kontracepcije postao je popularan, ali mnoge od ovih devojaka nisu svesne potencijalnih zdravstvenih rizika.

Srednjoškolke često nisu informisane o mogućim posledicama za njihovo reproduktivno zdravlje.

"Devojke nas i ne slušaju, one gledaju društvene mreže. Konsultuju se sa ljudima koji nemaju prave informacije. Može doći do disfunkcionalnog krvarenja, poremećaja menstrualnog ciklusa, glavobolje, vrtoglavice, anemije, bolova u stomaku... I one mogu trajno da ugroze zdravlje," izjavio je ginekolog dr Vanja Milošević.

Zašto su jutarnji odnosi savršeni za početak dana?

Dr Milan Perović sugeriše da pilule treba koristiti samo u ekstremnim situacijama. "Upotrebljava se ukoliko dođe do naprsnuća prezervativa, ako devojka nije koristila kontracepciju ili ako nije sigurna u efikasnost metode prekinutog odnosa."

Dr Zoran Savić, još jedan ginekolog, kaže da redovna upotreba ovih tableta nije preporučljiva.

"Treba je koristiti izuzetno i u slučaju nezaštićenih odnosa! Zapravo je preporuka da se ne koristi uopšte kao vid kontracepcije, ima mnogo efikasnijih i bezbednijih vidova kontracepcije.

Posle koliko korišćenja treba da bacite stari brijač: Duže korišćenje može biti OPASNA PO ZDRAVLJE

"Šta je uopšte "pilula za dan posle"?

Pilula za dan posle je kontraceptivno sredstvo koje se uzima u roku od 72 sata nakon seksualnog kontakta. Ovaj lek obično sadrži velike količine hormona kao što su progestin ili kombinacija estrogena i progestina, sa ciljem da spreči ovulaciju kod žene. Prema stručnjacima, najbolji efekat se postiže ako se tableta uzme u roku od 72 sata posle nezaštićenog seksa.