filteri close
Objavljeno: 28.07.2020. Image source: Pixabay/Ylva Säfvelin

U Švedskoj nema negativnog trenda porasta broja novozaraženih, kao što se događa širom Evrope

Anders Tegnel, glavni švedski epidemiolog, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je otkrio da broj novozaraženih u Švedskoj brzo pada.

Švedska je bila jedina zemlja u Evropi koja u martu i aprilu nije uvela drastične mere. Zbog toga je bila meta brojnih kritika.

"Krivulja se savija prema dole", rekao je Tegnel na konferenciji za novinare.

On je tad objavio da je Švedska u proteklih 24 sata imala svega dva smrtna slučaja korona virusa, a 34 nova slučaja zaraze. Od početka pandemije umrlo je ukupno 5.702 ljudi, a zarazilo se gotovo 80.000 ljudi, prenosi Index.hr.

Da, deca OBOLJEVAJU od koronavirusa, ali nadležni kažu da nema razloga za brigu

"Generalno, ovo je vrlo pozitivna vest. Čini se i da ćemo uskoro moći normalnije da putujemo", rekao je Tegnel i dodao da će se postupno relaksirati mere kod putovanja tako što će se prvo dopustiti putovanje unutar regija, a potom i u države koje imaju nisku stopu zaraženosti, manje od 20 zaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od dve nedelje.

"To praktično znači da će ljudi iz Stokholma moći, na primer, da odu u Norvešku", kazao je glavni švedski epidemiolog.

Korona može da ostavi ožiljke na plućima i kada je klinička slika blaža

On se osvrnuo i na trend porasta broja novoobolelih u Evropi.

"Nažalost, vidimo taj negativni trend porasta broja novozaraženih širom Evrope, loše je što se to događa upravo u ovom trenutku, ali u Švedskoj taj trend ne vidimo", zaključio je on.

U utorak je u Švedskoj na odeljenjima intenzivne nege ili respiratorima bilo samo 46 pacijenata s covidom-19, a ukupno se u švedskim bolnicama od korona virusa leči 297 osoba. Na vrhuncu epidemije krajem aprila na intenzivnom lečenju bilo je blizu 600 ljudi, a ukupno u bolnicama oko 2.300. To je značajan pad.

Velika zabluda oko poznatog simptoma korone, ali to je DOBRA VEST!

U padu je i broj novozaraženih po danu, u poslednja tri dana bilo je manje od 100 novih slučajeva (42, 79, 39). Napomenimo da se radi o brojkama koje se u Švedskoj neretko koriguju, budući da prijave iz pojedinih regionalnih bolnica kasne i po tri nedelje.

Zdravstvene vlasti pozvale su Šveđane da se i dalje drže najosnovnijih principa u suzbijanju širenja zaraze, posebno da peru ruke i pridržavaju se fizičke distance te izbegavaju okupljanje u masama i putovanja što je više moguće.

Ako ste I DALJE skeptični prema maskama, pogledajte ovaj VIDEO

Podsetimo, samo dve mere su na snazi: zabrana poseta domovima za starije i nemoćne (ali starci mogu slobodno izlaziti) i zabrana javnih okupljanja s više od 50 ljudi.

Pritom treba naglasiti da u Švedskoj, kao i celoj Skandinaviji, ne postoji obaveza, pa čak ni preporuka nošenja maski i da su se Šveđani vratili svojim navikama u smislu putovanja u turistička odredišta.

Izvor: Index.hr