filteri close
Objavljeno: 08.04.2024. Image source: Foto: Pixabay/Marncom
300x600

Svrab u trudnoći može biti prilično neugodan simptom. Postoje različiti razlozi zbog kojih se može javiti:

  1. Hormonske promene: Tokom trudnoće, organizam prolazi kroz brojne hormonske promene koje mogu uticati na kožu i izazvati svrab.
  2. Povećanje protoka krvi: Tokom trudnoće, protok krvi u telu se povećava, kako bi se osiguralo dovoljno hranjivih materija za bebu. Ovo može izazvati blagi otok i svrab.
  3. Strije: Povećanje težine tokom trudnoće može dovesti do pojave strija na koži, koje mogu biti praćene svrabom.
  4. Povećanje osetljivosti kože: Koža tokom trudnoće postaje osetljivija i podložnija iritacijama.
  5. Opstipacija: Ponekad se trudnice susreću s problemom zatvora koji može izazvati svrab zbog toksina koji se zadržavaju u telu.

SEKS u trudnoći: Kada lekari kažu NE?

6. Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy (Pruritične urtikarijske papule i plakovi PUPPP): Ovo je retka, ali neugodna pojava koja se može javiti tokom trudnoće, obično u trećem tromesečju. To je crveni osip, praćen svrabom, koji se obično pojavljuje na stomaku, ali mogu zahvatiti i druge delove tela.

7.Trudnička holestaza je specifično stanje koje se javlja tokom trudnoće i karakteriše ga smanjena ili prekinuta funkcija izlučivanja žuči iz jetre. To može dovesti do nakupljanja žučnih kiselina u telu, posebno u krvi. 

Glavni simptom trudničke holestaze je svrab, posebno intenzivan svrab na dlanovima i tabanima, iako se može javiti i na drugim delovima tela. Osim svraba, trudnička holestaza može biti povezana s drugim simptomima kao što su žutica (žutilo kože i beonjača), tamni urin i svetla stolica.

Ovo stanje može biti ozbiljno, jer povećava rizik od komplikacija kako za majku, tako i za dijete, uključujući povećan rizik od preranog porođaja i intrauterine smrti. Zbog toga je važno da se žene koje imaju simptome trudničke holestaze obrate svom lekaru što pre je moguće radi dijagnostike i upravljanja stanjem.

*Važno je napomenuti da svrab u trudnoći obično nije znak ozbiljnog problema, ali uvek je dobro razgovarati o njemu s lekarom, kako bi se isključile moguće komplikacije i kako bi se pružila odgovarajuća terapija za ublažavanje simptoma.

Kako HPV infekcija utiče na trudnoću?