filteri close
Objavljeno: 23.09.2021. Image source: Foto: Pixabay/byrev
300x600

U novim smernicama za kvalitet vazduha, ažuriranim prvi put posle 15 godina, ta agencija UN je navela da 90 odsto svetskog stanovništva već živi u oblastima sa najmanje jednim izrazito štetnim tipom zagadjivača.

Procenjuje se da će izloženost zagađenom vazduhu izazivati sedam miliona prevremenih smrtnih ishoda svake godine i da će uticati na zdravlje mnogo većeg broja ljudi.

SZO navodi da zagadjenost vazduha sada može da se poredi sa drugim globalnim zdravstvenim rizicima kao što su nezdrava dijeta i pušenje duvana.

Kako navodi portal Ekologika, vazduh u Srbiji je prekomerno zagađen.

"Nedavno objavljeni Godišnji izveštaj SEPA o kvalitetu vazduha za 2020.pokazao je da je zagađenost bila prekomerna u više mesta u Srbiji.

Kada je reč o azot-dioksidu, na koji je SZO posebno upozorila, izveštaj navodi da tokom 2020. prekoračenja godišnje granične vrednosti (40 µg/m3) nije bilo ni na jednom mernom mestu.

Međutim prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti, 85 µg/m3, tokom 2020. godine, bilo je u Beogradu na stanicama Despota Stefana 11 dana, Mostar, Vračar i Novi Beograd po jedan dan.

Najveća dnevna koncentracija azot-dioksida tokom 2020. godine izmerena je na stanici Beograd Despota Stefana i iznosila je 146 µg/m3."

Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?

Izvor: Ekologika