filteri close
Objavljeno: 07.10.2020. Image source: Pixabay/DanaTentis
300x600

Indijski naučnici otkrili koje mirise prvo nećemo moći da raspoznamo

Svi već sada znamo osnovne simptome koronavirusa - suv kašalj, iscrpljenost, temperatura, ali svi ti simptomi mogu imati i drugo poreklo.

Jedan je siguran pokazatelj - gubitak čula mirisa i ukusa.

Anosomija, odnosno gubitak mirisa i ukusa je najpouzdaniji simptom koji signalizira da ste zaraženi kovidom, a nedavno istraživanje indijskih naučnika iz Nacionalnog agroprehrambenog biotehnološkog instituta "Mohali" i Instituta za medicinsko obrazovanje "Čandigarh" otkrivaju i koji su to mirisi koje prvo nećemo osetiti.

Hlorokin se zvanično više ne koristi u lečenju korone, s dobrim razlogom

Naime, naučnici su razvili test mirisa koristeći pet različitih nota koji su najviše prisutne u indijskim domaćinstvima i koje se najlakše prepoznaju.

To su beli luk, kardomom, komorač, kokosovo ulje i nana.

Studija koja je obuhvatila 49 asimptomatskih ispitanika i 35 potpuno zdravih osoba imala je za cilj da dokaže kojim redosledom se menjalo čulo mirisa.

Korona i gojaznost, ovo je veza i ovoliko kalorija dnevno treba da unosite u doba pandemije

Rezultati su pokazali da oni koji su kovid pozitivni zaista gube čulo mirisa, ali ne u potpunosti. Samo 4,1 odsto njih nije uspelo da prepozna nijedan od pet mirisa u testu, 38,8 odsto nije moglo da identifikuje bar jedan od mirisa, dok 16 nije moglo da prepozna dva mirisa.

Zdravi ispitanici su, naravno, prepoznavali sve mirise.

Ipak, oni koji su zaraženi nisu mogli da osete dva mirisa - kokosovo ulje i nanu.

Ove stvari se dešavaju kad dugo nemamo kontakt sa ljudima

Naučnici se sada nadaju da će upravo test sa ova dva mirisa biti najbrži način da se proceni da li neko boluje od korona virusa, ali su neophodna dalja istraživanja.

Ipak, u slučaju nužde ovaj test možete preventivno sprovoditi kod kuće.

Izvor: Medik, Telegraf