filteri close
Objavljeno: 16.09.2020. Image source: UnsplashAllGo - An App For Plus Size People
300x600

Faktori rizika kod korona virusa su brojni, ali višak kilograma se već izdvojio!

Veliki broj studija pokazao je povezanost gojaznosti i oboljevanja od virusne infekcije COVID-19, toka bolesti i nastanka komplikacija ", objašnjava prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodina, koji se - organizacijom i reorganizacijom ustanove u kovid jedinice - uspešno bori sa virusom korona i zadovoljava sve potrebe korisnika.

"Veliki postotak hospitalizovanih bolesnika u KCV bio je gojazan, imao šećernu bolest i kardiovaskularne komplikacije", napominje dr Stokić za publikaciju Lepa i srećna.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control) je definitivno gojazne osobe proglasio kategorijom posebno osetljivom u ovoj epidemiji. Poslednjih nedelja, nakon rezultata objavljenih studija, ta povezanost je postala značajnija i stavljena je u fokus istraživanja velikih populacionih studija koje su, definitivno, istakle značaj uvećane telesne mase i rizika oboljevanja od COVID 19 virusne infekcije.

Korona nas lomi i mentalno, ne ustručavajte se da potražite pomoć!

Tako, metaanaliza studija koja je objavljena 26. avgusta 2020. godine u časopisu Obesity Reviews, međunarodni tim istraživača objedinio je podatke iz studija koje su obuhvatile 399.000 pacijenata. Pokazano je da gojazne osobe obolele od SARS-CoV-2 imaju čak za 113 odsto veći rizik od hospitalizacije od normalno uhranjenih osoba, a za 74 odsto veći rizik od hospitalizacije u jedinici intenzivne nege i za 48 odsto veći rizik završetka bolesti letalnim ishodom."

"Druga studija, koja je obuhvatila ispitivanja u grupi od 6916 bolesnika ukazuju da je - u poređenju sa normalno uhranjenim osobama - rizik mortaliteta dvostruko veći, a ovaj rizik je bio najizrazitiji među osobama starijim od 60 godina i osobama muškog pola mlađe životne dobi. Rezultati studije sa Univerziteta Tulane na 287 hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19 otkrila je da sam metabolički sindrom značajno povećava rizike od prijema u jedinicu intenzivne terapije i primenu mehaničke ventilaacije", kaže ona.

Ove stvari se dešavaju kad dugo nemamo kontakt sa ljudima

Opet, stroge i nagle redukcije ishrane se ne savetuju jer time može da se oslabi organizam i ugrozi imunitet.

Dr Stokić ističe da je veliki broj studija jasno pokazao povoljne efekte redukcije prekomerne telesne mase na mortalitetne i morbiditetne karakteristike gojaznih osoba.

"Gubitak telesne mase kod gojaznih osoba značajno redukuje rizik pojave tipa 2 šećerne bolesti, hipertenzije, lipidskih i lipoproteinskih poremećaja", kaže dr Stokić.

NOVI PODACI: Koliko traje imunitet kad preležite koronu? Sada stižu bolje vesti

"Terapijski postupci podrazumevaju primenu odgovarajuće dijetetske ishrane koju treba kombinovati sa fizičkom aktivnošću, uz insistiranje na promeni dosadašnjih navika i uopšte, stila života. Uz jasno precizirane indikacije za njihovo uvođenje, moguće je lečenje sprovoditi primenom nekih od medikamenata, a u slučajevima ekstremne gojaznosti, hirurško lečenje može biti terapijski izbor", kaže ona.

A koliko je to u kalorijama?

"Ukupan dnevni kalorijski unos mora biti redukovan za 500-1000 kCal u odnosu na potreban nivo. Dijeta mora biti tako sačinjena da zaista bude hipoenergetska s jedne strane, a s druge ne sme biti ispod 800 kcal/dan. Istovremeno, planirajući dijetetsku ishranu neophodno je voditi računa o optimalnim količinama svih hranljivih i zaštitnih materija, dovoljnom unosu dijetetskih biljnih vlakana i rasporedu obroka u toku dana", kaže dr Stokić.