filteri close
Objavljeno: 29.03.2024. Image source: Pexels
300x600

Imamo recept za vas i podsećanje koliko su tikvice dobre

Tikvice su jedno od najzahvalnijih povrća u kuhinji. Ne samo što su  izuzetno zdrave, već su i prilagodljive različitim načinima pripreme. 

Bogate su vodom i niskokalorične, što ih čini idealnim izborom za svakoga ko pazi na unos kalorija. Sadrže veliku količinu vitamina C, koji je važan za jačanje imunološkog sistema, kao i značajne količine kalijuma, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

Jedna od glavnih dobrobiti tikvica jeste njihov visok sadržaj antioksidanata. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, štiteći nas od oštećenja ćelija i smanjujući rizik od mnogih hroničnih bolesti.

Hrana koja vam može pomoći kod alergije na polen

Tikvice takođe sadrže vlakna, koja su ključna za dobro zdravlje digestivnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju zdrave crevne flore i sprečavaju konstipaciju.

Uz sve ove zdravstvene prednosti, tikvice su izuzetno prilagodljive i mogu se koristiti u brojnim jela, od salata do priloga, pa čak i kao zamena za testeninu u niskokaloričnim verzijama popularnih jela.

Pravilno balansiranje ishrane bez odricanja: Neka vam obroci budu i hranljivi i ukusni

Da bismo ilustrovali kako se sve mogu iskoristiti, evo jednog jednostavnog, ali ukusnog recepta:

Punjene tikvice sa piletinom i povrćem

Sastojci:

- 4 srednje tikvice

- 300 g mlevene piletine

- 1 crni luk, sitno iseckan

- 2 čena belog luka, sitno iseckana

- 1 šargarepa, sitno iseckana

- 100 g paradajza pelata

- 50 g parmezana, rendanog

- So, biber, začinsko bilje po ukusu

- Maslinovo ulje

Priprema:

1. Tikvice prepolovite po dužini i izdubite sredinu kako biste napravili prostor za punjenje. Sredinu tikvica sačuvajte i sitno iseckajte.

2. U dubokoj tavi na malo maslinovog ulja propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mlevenu piletinu i pržite dok ne postane zlatno-smeđa.

3. Dodajte iseckanu sredinu tikvica, šargarepu, i paradajz pelat. Začinite po ukusu solju, biberom i začinskim biljem. Kuvajte na umerenoj vatri dok povrće ne omekša.

4. Rernu zagrejte na 200°C. Punite tikvice smesom od piletine i povrća, pospite rendanim parmezanom i pecite u rerni 20-25 minuta, dok tikvice ne postanu mekane i zapečene na vrhu.

5. Poslužite toplo.

Ovaj recept kombinuje nutritivnu vrednost tikvica sa bogatim ukusima piletine i povrća, čineći ga savršenim obrokom za svaku priliku. Tikvice su sjajan izbor za one koji traže zdrave, ali ukusne opcije za svoj obrok.