filteri close
Objavljeno: 22.03.2024. Image source: Medik AI
300x600

Polenska alergija može biti izazvana različitim vrstama polena, kao što su pelud trave, drveća ili korova. Iako hrana sama po sebi ne može u potpunosti eliminisati simptome polenske alergije, neke namirnice mogu pomoći u smanjenju upala i poboljšanju imunološkog sistema, što može olakšati simptome alergije.

Evo nekoliko namirnica koje se smatraju korisnim u borbi protiv polenske alergije:

  1. Med lokalnog porekla: Med koji je lokalno proizveden može sadržavati tragove polena iz regiona u kojem živite. Redovno konzumiranje ovog meda može pomoći u izgradnji tolerancije na polen i smanjenju simptoma alergije.
  2. Jabuke: Jabuke su bogate quercetinom, flavonoidom koji može imati antihistaminska svojstva i pomoći u smanjenju upala povezanih s alergijskim reakcijama.
  3. Citrusno voće: Voće poput narandži, limuna i grejpfruta bogato je vitaminom C, koji može podržati imunološki sistem i smanjiti upale.
  4. Đumbir: Đumbir ima prirodna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije, kao što su zapušen nos i iritacija grla.
  5. Povrće bogato beta-karotenom: Povrće poput šargarepe, slatkog krompira i bundeve bogato je beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Vitamin A može podržati zdravlje sluznica, što može pomoći u smanjenju simptoma alergije.
  6. Kurkuma: Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju simptoma alergije.
  7. Omega-3 masne kiseline: Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput ribe (losos, skuša, sardine) i lanenog semena, mogu imati protuupalna svojstva i pomoći u smanjenju simptoma alergije.
  8. Luk i beli luk: Luk i beli luk sadrže prirodne antihistaminike i antiinflamatorne sastojke koji mogu pomoći u olakšavanju simptoma alergije.

*Važno je napomenuti da individualne reakcije na hranu mogu varirati, pa je najbolje da se posavetujete s lekarom ili nutricionistom kako biste utvrdili koje namirnice mogu biti najkorisnije za vaše specifične potrebe i simptome polenske alergije. Takođe, preporučuje se izbegavanje namirnica koje izazivaju alergijske reakcije kod vas.

Uskoro počinje sezona alergija: Kako prepoznati simptome i pripremiti se