filteri close
Objavljeno: 22.06.2022. Image source: Pixabay
300x600

Može biti smrtonosna, a iskorenjena je u razvijenim zemljama

Španija je registrovala prvi lokalni slučaj kolere nakon više od četiri decenije, saopštile su danas regionalne zdravstvene vlasti, uz napomenu da se zaražena osoba već oporavila, a da u međuvremenu nije prijavljen nijedan drugi slučaj.

Jedna pacijentkinja bila je hospitalizovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Madridu i posle lečenja je otpuštena, rekao je portparol madridskih zdravstvenih vlasti, ne navodeći datume ili druge detalje.

Navodi se da se ona zarazila nakon što je pila vodu sa imanja u Toledu, 75 kilometara južno od glavnog grada u regionu Kastilja La Manča, a imanje je od tada zatvoreno iz bezbednosnih razloga.

Kolera je akutna dijarejna infekcija uzrokovana bakterijom Vibrio cholerae i može biti smrtonosna ako se ne leči, a uglavnom se širi kontaminiranom hranom i vodom.

Poslednja velika epidemija lokalno prenosive kolere u Španiji bila je 1979. godine kada je prijavljeno 267 slučajeva, uglavnom u Barseloni i Malagi, a od tada su zdravstvene vlasti registrovale samo nekoliko uvezenih slučajeva svake godine.

Rojters navodi da tačni porasti bolesti nisu neuobičajeni, naročito u zemljama u razvoju ili ratnim zonama gde lečenje često nije dostupno.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine se širom sveta prijavi između 1,3 i četiri miliona slučajeva kolere.

Izvor: Medik, 24sedam