filteri close
Objavljeno: 08.07.2020. Image source: iira116/Pixabay
300x600

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 8.567 osoba.

Registrovano je još 357 slučajeva infekcije kovidom 19.

Od prvog registrovanog slučaja do sada zaraženo je ukupno 17.076 ljudi, a testirano 464.171.

Trenutno je broj aktivnih slučajeva 3.173.

Broj pacijenata na respiratorima raste iz dana u dan, i trenutno je 118 pacijenata na ovoj vrsti lečenja.

U poslednja 24 sata, prema zvaničnim podacima, preminulo je još 11 ljudi, te je ukupan broj smrtnih ishoda od posledica infekcije korona virusom 341, dok je procenat smrtnosti skočio na 2%.

KORONA: Maske i letnje temperature – ipak, izdržite!

Kako prenosi RTS, Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, rekla je da su u poslednja 24 časa u bolnice širom Beograda primljena 144 bolesnika. 

Doktorka Milošević je navela da je tokom poslednja 24 sata pregledano 320 bolesnika, oko 100 u toku noći.  

"Sa ovolikim prilivom bolesnika pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo. Zato apelujem na sve vaše gledaoce da se maske nose", istakla je Miloševićeva. 

Saveti za trudnice koje osete simptome koronavirusa

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović, upozorio je na sve veći priliv kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji zahtevaju bolničko lečenje.

Stevanović je kazao da se kapaciteti za bolničko zbrinjavanje obolelih od kovida 19 popunjavaju velikom brzinom na dnevnom nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Krizni štab sutra doneti mere za vikend, koje će biti pooštrene, ali da verovatno neće biti policijskog časa.

9 mesta za izbegavanje tokom epidemije

U svetu je koronavirusom do sada zaraženo blizu 12 miliona ljudi.

Izlečeno je više od 6,9 miliona, dok je broj preminulih premašio 547.600.

SAD, zemlja sa najvećim bilansom zaraženih i preminulih u svetu od posledica koronavirusa, zvanično su se povukle iz Svetske zdravstvene organizacije.

SZO je, sa druge strane, priznala je da se pojavljuju dokazi o prenosu kovida 19 putem vazduha, pošto je 239 međunarodnih naučnika ukazalo na takvu mogućnost.

Poučno i slikovito: OVAKO maske deluju i štite nas

Afrički kontinent beleži više od pola miliona potvrđenih slučajeva zaraze, pošto je Južnoafrička Republika prijavila 10.000 novoinficiranih.

Katalonija je prva španska pokrajina koja je za sve stanovnike i posetioce uvela obavezno nošenje zaštitnih maski na javnom mestu u svim uslovima.

Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije zatražila je da državljani Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore prilikom ulaska u tu zemlju prilažu pi-si-ar test ne stariji od 72 sata.


Izvor: RTS, B92, Medik