filteri close
Objavljeno: 16.10.2021. Image source: Printscreen/YouTube
300x600

Svaki krevet se odmah popuni, jako teška klinička slika kod mladih

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan 6.051 novozaraženi, a nažalost, još 56 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 278 pacijenata, a 6.641 zaraženi je hospitalizovan.

U poslednja 24 sata su testirana 19.482 uzorka, a ukupno 5.984.140.

Od početka epidemije je zabeleženo 1.043.758 slučajeva zaražavanja kovid-19, a 9.052 osobe su izgubile život.

Svaki ispražnjeni krevet u kovid bolnici Batajnica brzo se popuni, jer dnevno prime čak i do stotinu bolesnika od kojih je mnogima odmah potrebna intenzivna nega, rekla je zamenica direktora te ustanove dr Jelena Veličković.

"Broj prijema svakog dana je između 70 i 100, jutros smo imali 816 bolesnika i njih 98 u jedinicama intenzivnog lečenja. Najveći broj je nevakcinisan", rekla je doktorka.

"Kod mlađih osoba primetan je brzi razvoj kliničke slike koja govori da će brzo nastupiti najteži oblik bolesti. Vakcinisani koji završe u bolnici obično su stariji koji imaju prateće bolesti, po prirodi stvari ne oporavljaju se jednako brzo kao zdravi. Ali kod mladih, koji su neotporni prema virusu i razviju punu formu slike bolesti, oporavak je iscrpljujuć i vrlo dugotrajan", upozorila je doktorka.

"Beležimo vrlo teške kliničke slike već na prijemu, bolesnici se odmah primaju na intenzivnu negu gde samo kiseonik nije dovoljan, mora biti napredni vid respiratorne potpore. Klinička slika najtežih pacijenata menja se iz sata u sat", dodala je dr Veličković.

"Nismo očekivali da će ovaj talas pogađati u tako teškoj formi mlađe osobe, a još manje decu, što takođe viđamo u poslednje vreme", kazala je ona.

Za kraj je uputila važnu poruku onima koji se još uvek nisu vakcinisali, ili ne poštuju mere.

"Ne možemo normalizaciju života po svaku cenu postići tako što se nećemo vakcinisati, tako što ćemo ignorisati epidemiološka pravila koja važe već godinu i po dana - ne nositi maske, imati rizična i nepotrebna okupljanja u zatvorenom prostoru, ide zima, i gledati kako oko nas naši bližnji i naši prijatelji oboljevaju, a neki od njih i umiru", naglasila je dr Jelena Veličković i dodala da to nije način kako kovid može da se pobedi.