filteri close
Objavljeno: 24.12.2023. Image source: Medik AI
300x600

Najbanalniji lekovi mogu nas ugroziti tokom vožnje

Sa dolaskom zime, stručnjaci upozoravaju vozače da budu svesni potencijalnih rizika od uzimanja lekova protiv gripa i prehlade tokom vožnje. Mnogi nisu upoznati s činjenicom da ovi lekovi mogu izazvati vrtoglavicu i druge sporedne efekte koji utiču na sposobnost vožnje.

Auto-stručnjaci ističu važnost opreza pri uzimanju bilo kojih lekova koji bi mogli uticati na vožnju. U hladnijim mesecima, kada je grip i prehlada česta, neki vozači možda nisu svesni neželjenih efekata određenih lekova.

Prema stručnjacima, lekovi bez recepta za prehladu mogu uzrokovati pospanost, smanjenje sposobnosti rasuđivanja, sporije vreme reakcije, te stoga savetuju izbegavanje vožnje kada se koriste takvi lekovi.

"Mnogi nisu svesni da uzimanje uobičajenih lekova protiv prehlade može dovesti do pospanosti i izazvati kaznu. Ako ste bolesni, proverite da li lekovi imaju efekte poput pospanosti, vrtoglavice ili zamagljenog vida", kaže se u upozorenju.

Dalje se savetuje da se, ako osećate neželjene efekte od lekova, izbegava vožnja. Čak i ako se neko oseća sposobnim za vožnju, prisustvo upozorenja na leku o rukovanju teškim mašinama može dovesti do kazne u slučaju zaustavljanja od strane policije ili učestvovanja u saobraćajnoj nesreći. Najsigurnije je odmoriti se i ne riskirati vožnju dok ste pod uticajem lekova.