filteri close
Objavljeno: 18.06.2020. Image source: GabiSanda/Pixabay
300x600

Organizam razvija toleranciju na kofein

Ljubitelji kafe vremenom postaju imuni na stimulativne efekte kofeina, pa uobičajena jutarnja doza aromatičnog napitka više ne dovodi do povećanog stepena budnosti.

Osobe koje redovno konzumiraju kafu razviju toleranciju na učinak kofeina, pokazuju rezultati jedne studije sprovedene na Univerzitetu u Bristolu.


Žene, umereno pijenje kafe smanjuje rizik od depresije

Rezultati istraživanja pokazali su da oni koji piju kafu svakoga dana vremenom postaju imuni na stimulativne efekte kofeina, kao i na propratne učinke prevelikog unosa kafe kao što je anksioznost.

Uobičajena jutarnja kafa kod tih ljudi ne dovodi do višeg stepena budnosti, već do normalnog nivoa potrebnog za nesmetano funkcionisanje, prenosi portal Vitamini.


Vežbanje utiče na mozak isto kao kafa! Ali, ima i svojih prednosti (i mana) u odnosu na čarobni napitak

Iako se redovni konzumenti kafe osećaju razbuđeno posle ispijanja napitka, pogotovo ujutro, rezultati istraživanja upućuju na zaključak da prva doza kofeina zapravo neutrališe umor koji se javlja kao simptom akutnog nedostatka kofeina.


Samo 1 dodatni sastojak čini KAFU neverovatno zdravom

Najčešće rešenje kojim se pribegava u tom slučaju jeste još jedna šolja kafe, što ne mora da bude loše, ali treba biti umeren.