filteri close
Objavljeno: 04.01.2022. Image source: Pixabay/Parentingupstream
300x600

Manje je preminulih, ali stručnjaci kažu da ćemo tek platiti cenu lepog druženja

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 21.876 građana od kojih je 5.224 novozaraženih.

Preminulo je 19 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 79 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 14.062 građana, od kojih je 2.765 bilo novozaraženih. Preminulo je 27 pacijenata, a na respiratorima bilo 87 obolelih.

Broj zaraženih omikron sojem svakodnevno obara rekorde u zemljama širom sveta. Pokazalo se da ovaj soj ne izaziva ozbiljniju kliničku sliku u većini slučajeva.

Evropske zemlje su u strahu zbog masovnog zaražavanja koje više ne ide postepenom putanjom nego se naglo povećava. Neke zemlje odavno ne pominju crni rekord s početka pandemije je se ta granica pomera iz dana u dan.

Inače, prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš rekao je za Kurir da omikron soj apsolutno dominira u Srbiji.

"To još nije realno sagledano kroz testiranje. Slede nam petocifreni brojevi novozaraženih dnevno, a da li će biti više od 20.000 ili 30.000 zvanično ne znam i nisam siguran da li ih možemo toliko detektovati. Najgora će biti društvena eksplozija povezana s kovidom, jer ćemo imati stotine hiljada zaraženih koji će odsustvovati s posla. Bukvalno pola stanovništva Srbije biće na bolovanju tokom januara", ističe dr Janković za Kurir.

Po važećim uzusima izolacija traje 14 dana, a epidemiolozi, navodi dr Janković, treba da procene da li će po ugledu na neke zapadne države to skratiti na sedam ili čak pet dana jer s omikronom simptomi traju nekoliko dana kraće. A sve to da bi država i društvo mogli da funkcionišu.

"Svakako će zvanično biti mnogo manje zaraženih nego što uistinu jeste jer nisam siguran imamo li kapacitete da sve testiramo. Trebalo bi da uradimo 100.000 testova dnevno da bismo otkrili 30.000 zaraženih. Najteže će da stradaju nevakcinisani, jer će kod vakcinisanih kovid biti kao obična prehlada. Međutim, to ne znači da najslabiji i najugroženiji neće možda imati teške forme bolesti", ističe dr Janković, koji navodi i da se u Nišu za nedelju dana udesetostručio broj zaraženih, što su pospešile novogodišnje proslave, pa je sa 17 inficiranih izbio na skoro 200.

Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula objašnjava da su ponovo prisutne gužve ispred Domova zdravlja, isto kao i ispred kovid ambulanata, a da, prema najnovijim saznanjima, ni jutrošnji izveštaj povodom korone, nije optimističan.

"I dalje smo u četvrtom talasu delte, i ulazimo u taj drugi talas omikrona. Delta pokazuje da je aktivna, i omikron koji ima veću rasprostranjenost. Ne valjaju prehlade, ambulante su prepune, i ljudi su prehlađeni", kaže Stojanović za TV Pink.

Kako Stojanović dodaje, omikron je u Evropi napravio izuzetan strah, a sada, pokazuje svu snagu.

"Cenu lepog druženja ćemo platiti posle Božića. Nisam optimista. Imali ste kovid, niste se vakcinisali trećom dozom, i dobijete virus, pa se žalite...", kaže Stojanović.

Izvor: Medik, Kurir, Pink