filteri close
Objavljeno: 01.03.2020. Image source: Pixabay/Sasin Tipchai
300x600

Muškarci moraju da se potrude da ostanu budni i bar malo ne dremnu posle odnosa, jer to njihovo telo traži od njih

Napori kojima je muškarac izložen tokom seksa troše iz mišića materije "odgovorne" za stvaranje energije, što je uzrok pospanosti nakon ljubavnih aktivnosti. Budući da žene imaju manje mišićne mase, kasnije im se i prispava, tvrde stručnjaci.

Postoji malo direktnih dokaza koji bi objasnili zašto se muškarcu spava posle seksa, to jest prema rečima doktora Bilija Goldberga "iz zagrljaja žene nezaustavljivo juri u zagrljaj Hipnosa, mitološkog antičkog boga sna".

Doktor Goldberg, koji je urolog i seksolog, navodi da supstance kao što su oksitocin, prolaktin, gama amino butirična kiselina (GABA) i drugi hormoni odlučujuće doprinose da muškarac jedva čeka da zaspi, jer direktno utiču na spavanje.

Nećete da vas partner vara? Mazite se više!

"Hemijski procesi u organizmu muškarca dramatično se menjaju posle orgazma. Oslobađa se prolaktin koji utiče na njegovu fizičku konstituciju i stvara osećaj zamora i iscrpljenosti", otkriva doktor Dejvid Mekenzi, urolog i seks terapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Napori kojima je muškarac izložen uoči, tokom i posle orgazma troše iz mišića glikogen, supstancu "odgovornu" za stvaranje energije, zbog čega kod muškarca nastupa pospanost.

Ovo su ključni razlozi „zahlađenja” u dugim vezama

Budući da muškarci imaju veću mišićnu masu od žena, oni su i mnogo pospaniji posle seksa, navodi se u opsežnom članku časopisa "Seksualno zdravlje muškaraca“.

Prema do sada poznatim istraživanjima, libido muškarca naizmenično jača i slabi. Njegov mesečni maksimum i minimum zavise od nivoa testosterona, muškog hormona, koji utiče na raspoloženje, libido, nivo energije, rast brade i, što je najvažnije - na broj i kvalitet spermatozoida.

Ljudi češće razmišljaju o raskidu ako ispunjenje emotivnih potreba traže van veze

Rezultati istraživanja koje je sproveo urolog Markus Lou sugerišu da muškarci poseduju više energije, veće osećanje zadovoljstva, imaju manju telesnu težinu i manju potrebu za snom kad im se libido, osećanje seksualnog uzbuđenja, nalazi na vrhuncu u mesečnom ciklusu.

U isto vreme, u periodu najniže koncentracije libida, muškarac je često apatičan, indiferentan i sklon da najmanje probleme "naduva" u enormno velike.

Kako godine utiču na seksualnost žena i muškaraca?

Međutim, ne bi trebalo isključiti ni iscrpljenost, umor, psihološke faktore, probleme u međusobnim odnosima partnera, lošu ishranu, nesanicu i slabu fizičku aktivnost.