filteri close
Objavljeno: 01.02.2020. Image source: Pixabay/Stocksnap
300x600

U pitanju je biologija, da ne kažemo hemija

U savremeno vreme u kome je svet globalno selo i u kome je sve dostupno, teže je održati dobre odnose sa ljudima, kako prijateljske, tako i emotivno-romantične.

Ljudi izbegavaju lični kontakt da bi se osamili ili uživali u svojim rutinama koje ne zahtevaju nikakav napor: gledanje filmova ili serija na internetu, igranje igara, dopisivanje ili slično.

Nauka kaže: Žene u ozbiljnim vezama imaju bolji seks, ALI!

Sa druge strane, to što je sve postalo globalno selo, odnosno što je sve dostupno svima i što je komunikacija među ljudima lakša nego ikad, dovelo je do toga da je i prevara u braku ili vezi postala lakša i češća nego ikad.

Naravno, ne postoji nekakva formula da vaš(a) partner(ka) bude verniji(a), ali nauka kaže da postoji jedna stvar koja može vezati ljude.

U pitanju je biologija.

Šta je partnersko savetovanje i kada se treba odlučiti na njega?

Oksitocin, hormon koji se ispušta tokom maženja, možda vas može učiniti vernima. Ili bar vernijim. U istraživanju Univerziteta Frajburg subjektima je u nos ubrizgan ili oksitocin ili placebo. Posle toga su ocenjivali fotografije svojih partnerki i i drugih atraktivnih žena.

Rezultat?

Nabijeni oksitocinom, muškarci su svoje partnerke ocenjivali atraktivnijima nego grupa koja je bila na placebu, odnosno kontrolna grupa. Pred toga, delovi njihovih mozgova zaduženi za nagrađivanje bili su aktivniji kada su gledali fotografije svojih partnerki, verovatno zbog naleta dopamina uzrokovane oksitocinom.