filteri close
Objavljeno: 22.10.2019. Image source: Pixabay/Stocksnap
300x600

Ne ignorišite probleme u vezi, ma koliko sitni bili, postoje načini da se oni reše.

Bračno savetovanje, odnosno partnerska terapija je psihoterapija namenjena parovima koji ne mogu da pronađu adekvatan i konstruktivan način da reše konflikt, odnosno ako im se brak ili veza nalaze pod ozbiljnim ispitom zbog stalnih svađa.

Prvo što treba da znate jeste da ne treba da se stidite i da nije sramota potražiti partnersko savetovanje. Štaviše, ova vrsta terapije može dobro da dođe svim parovima u dužim vezama, jer obično pomaže u izgradnji bolje komunikacije.

Profesionalni terapeuti znaju kako da vode diskusiju, kako da pomognu parovima pronađu problem i preseku disfunkcionalno stanje u kome se par nalazi. Promena pravca funkcionalnosti para se postiže kroz uspostavljanje dijaloga, razumevanje odnosa i načina na koji je došlo do konflikta, zatim se usvajaju principi konstruktivne komunikacije i širi se svest u ulozi i mestu oboje u vezi.

Osim bračnim parovima i parovima u vezi, savetovalište se preporučuje i ljudima koji će tek da se venčaju, jer će tako bolje upoznati svog partnera i sebe samog. Kada se krene u bračno savetovalište, mora se otvoreno pričati o svojim problemima. Samo tako mogu da se reše konflikti, bilo da je reč o narušenim odnosima ili ako bračni savetnik pomaže kako da zauzmete isti stav prema deci.

Statistika je jasna: brak je dobar po zdravlje i produžava život

Nijedan brak ili veza nisu savršeni. Oba partnera ulaze sa svojim idejama, vrednostima, stavovima i ličnom istorijom, koja ume da bude nepomirljiva sa partnerom. Zbog svih ovih razlika, partnerski odnos se često nalazi pod ispitom.

Različite navike postaju sve izraženije i sve više počinju da utiču na ljude. Od romantične naklonosti u kojoj parovi žive u simbiotskoj iluziji, da prvih razočarenja i neispunjenih očekivanja, sve veze prolaze kroz iste faze ljubavi. Osim toga, svaka osoba ima jaku podsvesnu želju da sledeći partner bude „pravi“.

Uslov uspešne veze nije, međutim, pronalaženje „prave“ osobe, jer pravi ljudi stalno napreduju i menjaju se tokom godina. Lični razvoj je i postajanje boljim partnerom, a važan deo svake veze je za početak dobro razumevanje sebe da bi mogao da se razume i partner.

A kada je pravo vreme da se zatraži pomoć terapeuta?

Ako stavimo po strani specifične probleme koji odmah izazivaju krizu, kao što su neverstvo ili gubitak seksualne privlačnosti, veza može da polako slabi jako dugo i da se pogoršava i godinama, polako i na izgled nezaustavljivo. Tada se gubi komunikacija, bliskost i razumevanje među partnerima.

Ne treba čekati, jer ako se ne radi na vezi, ona se neminovno dalje kvari, a, bez obzira na uzrok, loša veza dovodi do stresa, tenzije, tuge, brige, straha, bola, razočarenja, pa čak i očaja kod jednog ili oba partnera.

Nauka potvrdila: I bol je manji kada nismo sami

Koliko dugo se ide kod terapeuta?

To je individualna stvar i zavisi od jako mnogo faktora. Obično će trajati duže ako je reč o težim sukobima, zlostavljanju ili braku koji je u dubokoj krizi. Ipak, savetovanje obično ne traje dugo i uglavnom se može rešiti u toku nekoliko seansi tokom kojih parovi pronalaze pravi način komunikacije.

Važno je samo ne ignorisati probleme i reagovati na vreme.