filteri close
Objavljeno: 28.02.2020. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Brojni su razlozi zbog kojih često dolazi do udaljavanja između osoba koje su u dugim vezama.

Kada se nerazrešeni konflikti gomilaju, sukobi i nesporazumi ne prevazilaze, a svađe nastavljaju iz dana u dan – dolazi do stvaranja emocionalne destance, zbog koje partneri sve više sumnjaju u opstanak i budućnost odnosa.

Parovi su ponekad previše iscrpljeni svađama, pa umesto konstruktivnog rešavanja problema, radije biraju razdvajanje, izbegavanje i periode duge tišine i „mira”.

Ipak, problemi su nekada toliko blizu, da ih teško primećuju, a upravo bi njihovo rešavanje, razgovor i unošenje sasvim malih promena, zapravo pomoglo i ponovnom zblizavanju i popravljanju odnosa.

Nedostatak komunikacije 

Većina problema nastaje zbog manjka zdrave i asertivne komunikacije, te partneri ne uspevaju da razumeju potrebe, želje i žalbe druge strane.

Nastojte da 80% vaše komunikacije čine neutralne ili pozitivne izjave, a samo 20% negativne (konstruktivna kritika).

8 znakova da vi ili vaš partner imate slabu emocionalnu inteligenciju

Kritikovanje i prigovaranje

Na učestalo prigovaranje ljudi uglavnom reaguju povlačenjem.

Obično se govori da negativno delovanje kritike može da neutralizuje najmanje pet pohvala ili nežnih reči.

Nemojte očekivati da se bilo šta podrazumeva, i nemojte podrazumevati svog partnera.

Takođe, nikada nemojte dozvoliti da vaše brige, spoljašnji izvori stresa, ili nezadovoljstvo nekim drugim poljem života ili ponašanjem osobe van veze, utiče na vaš odnos sa partnerom. 

Nemojte preusmeravati negativne emocije na njega, niti odnos koristiti kao „mašinu za recikliranje” ili „magacin za skladištenje” besa, suza i nezadovoljstva. 

Svakog trena budite svesni da se veza može završiti isto kao što je i počela, kao i da niko ne može da vam čita misli, posebno ako ste, uz to, skloni i kontradiktornim izjavama i reakcijama. 

Manjak vremena za sebe

Svakome je potrebno da provede određeno vreme sam sa sobom, odmori se od svega i razbistri misli.

I to – ne s vremena na vreme, nego redovno.

Parovi koji imaju mnogo profesionalnih i privatnih obaveza (posebno parovi sa decom) obično i to malo vremena koje imaju jedno za drugo provode „varničeći” upravo zbog nerazjašnjenih misli u sopstvenim glavama.

Nauka potvrdila: Žene su osetljivije na sukob između poslovnih i porodičnih obaveza

Izostanak volje za kompromisom, ili preterano popuštanje

Kompromis, praćen ljubavlju i uvažavanjem, jedan je od ključnih stubova stabilne veze.

Ako niste spremni na povremene sitne ustupke, kao i ako neumereno popuštate, rizikujete da negativno utičete na emocije svog partnera prema vama, kao i na svoje emocije prema njemu.

Nećete da vas partner vara? Mazite se više!

Nedostatak zajedničkih aktivnosti

Kako biste negovali zajedničke interese i održavali bliskost i angažiranost u vezi, pored vremena za sebe, neophodno je da imate i vreme koje provodite u zajedničkim aktivnostima.

Potrudite se da to budu uzbudljive aktivnosti, nešto što oboje može da vas nasmeje ili obraduje, zajedničko druženje sa dragim ljudima, kreiranje zajedničkih planova, kao i ulaganje zajedničkog napora u dostizanje ciljeva ili rešavanje zajedničkih problema.

Šta je partnersko savetovanje i kada se treba odlučiti na njega?