filteri close
Objavljeno: 13.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/sasint
300x600

Leti više vremena provodimo napolju na suncu što može izazvati različite efekte na naše telo.

Možda ćete dobiti opekotine od sunca, upaljena koža koja boli na dodir, uzrokovana predugim boravkom na direktnoj sunčevoj svetlosti bez odgovarajuće zaštite. Postoje i pozitivni efekti od sunca. Kada ste izloženi sunčevoj svetlosti, vaše telo pretvara holesterol u vitamin D, neophodno jedinjenje za vaše zdravlje.

Opuštanje na suncu može imati pozitivne i negativne posledice, a može učiniti i da se osećate veoma umorno. Može da se desi da se izležavate ili čitali na plaži i da odjednom osetite želju da odspavate? Češće je nego što mislite.

Kako nas sunce čini umornijim?

Kada provodite vreme na suncu ili na velikoj vrućini uopšte, vaše telo pokušava da vas ohladi na različite načine. Možda ćete početi da se znojite, što je proces koji pokreće hipotalamus (deo vašeg tela koji pomaže u regulisanju temperature). On oslobađa vodu iz srednjeg sloja vaše kože kada postanete previše vrući, na kraju isparavajući i hladeći telo. Ovo objašnjava zašto se znojite tokom treninga.

10 najčešćih zdravstvenih problema koji nas vrebaju tokom leta

Međutim, vaše telo treba da koristi energiju da vas ohladi. Krvni sudovi u vašoj koži će se proširiti u procesu koji se zove vazodilatacija. To uzrokuje da vaša koža postane crvena. To je takođe razlog zašto možete da pocrvenite kada poljubite nekoga ko vam se sviđa ili se osramotite; vaše telo vas hladi kroz vazodilataciju. Međutim, krv ne dolazi niotkuda. Prenosi se iz drugih delova vašeg tela tamo gde je potrebno, što vas čini pospanim.