filteri close
Objavljeno: 21.07.2021. Image source: Foto: Pixabay/nicolagiordano
300x600

Visoke letnje temperature mogu doneti zdravstvene probleme, a to niko ne želi. 

Evo šta treba da znate o simptomima i mogućnostima prevencije i lečenja bolesti koje se javljaju tokom leta. 

1. Astma

Vrućina i vlaga mogu pokrenuti simptome astme poput kašlja i otežanog disanja, jer nedostatak cirkulacije vazduha može zarobiti zagađivače poput prašine i plesni u disajnim putevima.
 
Sklanjanje na čista, hladna i dobro provetrena mesta trebalo bi da pomogne nekome ko pati od astme u borbi protiv vrućine. Lekovi takođe moraju biti u blizini, u slučaju iznenadnog napada. 

2. Varičele

Varičele su virusna infekcija koja obično pogađa decu, zbog čega prvu dozu vakcine protiv varičela treba dati deci uzrasta od 12 do 15 meseci, a drugu u periodu od 4. do 6. godine.

Pobedite vrućinu uz sledeće savete! 

Početni simptomi varičela uključuju povišenu temperaturu i glavobolju, dok osip može početi da se pojavljuje nedelju dana nakon izlaganja virusu i razvije se u plikove kojima treba nekoliko dana da zarastu. Budući da se varičele mogu preneti direktnim kontaktom sa osipom ili udisanjem kapljica vazduha, oni koji su bolesni treba da izbegavaju odlazak na javne površine kako bi sprečili širenje infekcije. 

3. Konjunktivitis

Kod bolnih očiju ili konjunktivitisa, simptomi su crvenilo vežnjače, otečeni kapci, suzne oči, osećaj bockanja, a u slučaju bakterijske infekcije i zarazan gnojni sekret. . To je možda zbog virusne ili bakterijske infekcije tokom letnje sezone, alergijske reakcije ili traume. 
 
Najbolji i najlakši način da izbegnete konjunktivitis je često i temeljito pranje ruku, jer se tako uklanjaju bakterije ili bilo koja druga strana supstanca da sa ruku dođe u dodir sa očima. 

4. Grip

Iako su virusi gripa zastupljeniji u hladnim vremenskim periodima, mogu da se pojave i leti. Vremenske promene, poput iznenadnih pljuskova ili nagle promene temperature tela kada sa vrelog spoljnjeg vazduha uđemo u rashlađen, klimatizovan prostor i obrnuto, mogu nas učiniti podložnijim respiratornim bolestima poput kašlja i prehlade. Ostali simptomi gripa uključuju groznicu, bolove u mišićima i glavobolju.
 
Odmaranje, antivirusni lekovi i dovoljan unos tečnosti efikasni su za ublažavanje simptoma gripa.

5. Trovanje hranom

Bolesti prenete hranom dvostruko su češće tokom letnje sezone nego u ostalim mesecima u godini, jer se hrana lako kvari - zahvaljujući bakterijama koje uspevaju u toplim vremenskim uslovima. Kontaminirana hrana i piće mogu prouzrokovati dijareju i povraćanje, što može dovesti do dehidracije i, moguće, komplikacija za one koji imaju hronična zdravstvena stanja.

Najbolje je izbegavati jesti kvarljivu hranu jedan do dva sata nakon što ste je izneli iz frižidera ili ako se na hrani pojavila plesan ili neprijatan miris. 

6. Hipertermija

Hipertermija je stanje u kome telesna temperatura postaje neobično visoka, što signalizira da telo ne može da reguliše toplotu koja dolazi iz okoline. Iscrpljenost toplotom i toplotni udar hitne su medicinske situacije koje spadaju pod hipertermiju.

SUNČANICA i TOPLOTNI UDAR: U čemu je razlika i kako da pomognete

Osoba koja pati od hipertermije može osećati glavobolju, vrtoglavicu, dezorijentaciju, nesvesticu, snažno znojenje i grčeve. Izbegavanje napornih aktivnosti ili izlazak na napolju kada je najtopliji deo dana su najbolje rešenje ovog problema. 

7. Male boginje

Stanje koje se prenosi na isti način kao i varičele. To je još jedan primer dečijih bolesti koje se širi tokom leta. Virus rubele uzrokuje morbile, sa simptomima koji uključuju suv kašalj, visoku temperaturu, curenje iz nosa i crvenilo očiju.
 
Mogu prouzrokovati komplikacije u rasponu od upale uha do upale pluća, uključujući trudničke probleme kod žena. Vakcina MMR  je način da  ljudi steknu imunitet protiv malih boginja, zaušaki i rubele.

8. Zauške

Zauške izaziva paramiksovirus koji se širi kapljicama pljuvačke zaražene osobe. Koncentrovan je oko pljuvačnih žlezda blizu ušiju, uzrokujući njihovo oticanje. Ova upala na jednoj ili obe strane lica može prouzrokovati bol ili otežati žvakanje ili gutanje. Mogu biti praćeni i groznicom, glavoboljom i bolovima u mišićima.

Zauške su nekad bile uobičajene, ali novije generacije ih ne znaju, ovo je kratak vodič da se podsetite 

U većini slučajeva zaušci ne prelaze u ozbiljnu bolest i njihovi simptomi se mogu ublažiti primenom toplog ili hladnog obloga i uzimanjem sredstava za ublažavanje bolova. Prisustvo komplikacije zahteva samo laku dodatnu negu pod kontrolom lekara, i komplikacije će za nekoliko dana nestati ne ostavljajući nikakve posledice. 

9. Besnilo

Letne aktivnosti na otvorenom mogu povećati slučajne susrete sa životinjama zaraženim besnilom poput mačaka, pasa i slepih miševa. Kada neko izloži svoju povređenu kožu pljuvačci zaražene životinje ili ga životinja ugrize, virus besnila se tada može preneti na ljude.

Preventivne mere protiv besnila uključuju vakcinaciju kućnih ljubimaca i izbegavanje hranjenja divljih životinja. Oni koje su ugrizle besne životinje treba odmah da se vakcinišu protiv besnila. 

10. Problemi sa kožom

Opekotine od sunca su česta stanja kože koja se dešavaju kada se neko direktno i dugo izlaže suncu. Intenzivna vrućina može izazvati opekotine prvog stepena sa crvenilom i ljuštenjem kože ili opekotine drugog stepena sa plikovima.

Zaštita od sunca sa zaštitnim faktorom od SPF 30  najbolja je preventivna mera protiv izlaganja štetnim UV zracima, dok hladne kupke i hidratantne kreme mogu ublažiti bol ili nelagodu od opekotina od sunca. U težim slučajevima može biti potreban lekarski pregled za lečenje plikova na koži.

Ako ostanete rashlađni, ako pijete puno vode, jedete zdravu hranu i provodite vreme u zatvorenom, možete pobediti letnju vrućinu i izbeći bolesti koje vrebaju.