filteri close
Objavljeno: 23.07.2020. Image source: Pixabay/truthseeker08
300x600

Naučnici su utvrdili zašto nam je neophodan ovaj mehanizam

Svi ljudi, kao i većina životinja zevaju. Zna se da ovaj telesni mehanizam ima korisne funkcije, ali je naučnike vekovima zbunjivalo koja mu je svrha.

Rezultati niza eksperimenata stručnjaka sa Univerziteta Merilend su iznenađujući, jer navode na to da je razlog za zevanje hlađenje mozga.

Zevanje širom otvorenih usta uzrokuje širenje sinusa poput balona, čime se pumpa vazduh do mozga, što smanjuje njegovu temperaturu.

Ako već ne možete bez alkohola, OVAKO svom umu možete olakšati

Naučnici sa Univerziteta Merilend tvrde da zevanje pomaže mozgu da ostane hladan, a sinusi imaju značajnu ulogu posrednika.

Prema njihovim navodima, zevanje nije znak dosade, umora ili potrebe za kiseonikom, već reguliše temperaturu mozga.

Mozak je izuzetno osetljiv na promene temperature i mora da se štiti od pregrevanja. Kao i kompjuter, on najbolje radi kada je hladan.

RAZJASNIMO: Koja je razlika između prebiotika i probiotika?

Tokom zevanja, zidovi viličnog sinusa koji se nalazi na obrazima sa obe strane nosa rastežu se poput harmonike i potpomažu hlađenju mozga, tvrde naučnici.

Prava funkcija sinusa je zapravo još uvek predmet debate, pa bi ova teorija mogla da pomogne i u rešavanju tog problema.

Tvrdnja da zevanje pomaže hlađenju mozga ima veliki medicinski značaj. Na primer, često zevanje uglavnom prethodi napadima kod osoba koje pate od epilepsije i migrena.

Slatko nije loše samo za liniju, već i za izgled kože!

Zevaju i životinje poput pasa, mačaka, majmuna, riba, ptica, reptila i drugih.

Čak i nerođene bebe zevaju, što se vidi na 4D ultrazvuku. Smatra se da je njihovo zevanje povezano s razvojem mozga.