filteri close
Objavljeno: 22.12.2023. Image source: Pexels
300x600

O ovoj epidemiji se malo priča, ali ona godišnje odnese oko 5.000 života

Raste broj obolelih od koronavirusa i virusa gripa, a najugroženiji su stariji građani i hronični pacijenti. Ipak, stručnjaci veruju da su najteži talasi epidemije kovida iza nas. 

Upozoravaju, ipak, na jednu epidemiju, koja u našoj zemlji godišnje odnese skoro pet hiljada života – rak pluća.

"U Klinici za pulmologiju najčešće su hospitalizovani pacijenti sa gripom i težim stanjima, poput upale pluća, koja izazivaju pridružene bolesti. Sam grip može da izazove virusnu upalu pluća, ali to nije čest slučaj", kaže za RTS Spasoje Popević iz Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Zagađenje podstiče rak pluća: Dokazana je veza za koju smo svi znali

Prema njegovim rečima, sadašnji soj kovida ne izaziva često tešku kliničku formu, osim kod starijih osoba i onim sa pridruženim bolestima.

Epidemija koja u Srbiji kosi hiljade života godišnje je najsmrtonosnija bolest pluća – rak.

Zašto sve više žena dobija karcinom pluća?

"Godišnje oko 4.600 pacijenata umre. Veliki problem je što se 70 odsto pacijenata javlja u odmaklom stadijumu bolesti kada hirurško lečenje nije moguće. Vrlo često su to pacijenti sa metastatskom bolešću kada se rak proširio i na druge organe", ističe Popević.

Glavni problem je, kako kaže, što pluća nemaju nerve koji prenose bol zbog čega tumori u plućima mogu da rastu dugo i da ne daju nikakve simptome.

Neslavni smo rekorderi i po broju pregleda.

"Na klinici radimo oko 4.700 bronhoskopija godišnje. To je ogroman broj upravo zbog toga što postoji epidemija raka pluća. Nažalost, prevencija je veoma slaba, a dve trećine bronhoskopija radimo pod sumnjom na rak pluća", dodaje Popević.

Izvor: RTS