filteri close
Objavljeno: 29.11.2022. Image source: Printscreen/YouTube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program
300x600

Lekar otkrio: karcinom je uz kardiovaskularne bolesti najveći uzročnik smrti1

Uz kardio-vaskularne bolesti rak je vodeći uzrok smrti u svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije 2020. godine odneo je gotovo 10 miliona života.

Najčešći maligniteti su: rak dojke, pluća, debelog creva.

"Svakodnevna praksa nam govori da pacijenata ima jako mnogo i sve je veći broj pacijenata. Najveći problem je što mnogo pacijenata dolazi sa poodmaklim oblikom bolesti", navodi dr Davorin Radosavljević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u razgovoru za RTS.

Život u blizini prometnih saobraćajnica vrlo je opasan po zdravlje dece

Na onkološkom skupu u Parizu, koji je okupio 25.000 stručnjaka, bilo je dosta govora o povezanosti karcinoma pluća sa zagađenošću vazduha.

"Odavno je poznata ta veza, samo se nije znalo na koji način bi zagađenje moglo direktno da provocira razvoj karcinoma. Jako velika studija pokazala je da zapravo zagađenje podstiče izvesne mutacije koje kod nepušača mogu da doprinesu razvoju karcinoma pluća", kaže Radosavljević.

Procene su da danas u Evropi godišnje od karcinoma umire oko dva miliona ljudi, a da će do 2040. godine umirati tri miliona.

Sa druge strane, ogroman napredak u otkrivanju i lečenju karcinoma pluća je napravljen.

Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna

"Pet hiljada obolelih u našoj zemlji je stavljeno na listu za imunoterapiju. Kongres je takođe pokazao da kombinacije terapija mogu posebno pomoći kod poodmaklih oblika, koji čine većinu mortaliteta", ističe Radosavljević.

Baš zbog toga je veoma važno raditi na prevenciji bolesti u koju se moraju uključiti svi učesnici – i pacijenti, ali i lekari. Zato je pokrenuta i globalna kampanja za prevenciju karcinoma.

Izvor: Medik, RTS