filteri close
Objavljeno: 05.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/lechenie-narkomanii
300x600

Ako punoletni i volite da povremeno popijete čašu alkohola dok se družite sa prijateljima, u tome nema ništa loše, ali je važno da svako zna svoje granice. 

Zloupotreba psihoaktivnih supstanci se odnosi na neprilagođenu upotrebu alkohola, narkotika ili lekova koji se izdaju na recept. Ako neko koristi ove supstance na način za koji nije predviđeno da se koriste, ili na način koji predstavlja pretnju za sebe ili druge, on zloupotrebljava supstancu.

Više od jednog pića dnevno u proseku za žene i više od dva pića dnevno u proseku za muškarce smatra se zloupotrebom alkohola. I legalne i ilegalne droge takođe imaju potencijal da budu zloupotrebljene.

Zašto su baš TINEJDŽERI podložni bolestima zavisnosti?

Zloupotreba psihoaktivnih supstanci može biti opasna u najboljem slučaju, a u najgorem fatalna. Čak i ako jednom zloupotrebite psihoaktivnu supstancu, to može imati strašne posledice. Može povećati rizik od saobraćajnih nesreća, nasilnog ponašanja prema drugima, trovanja alkoholom ili predoziranja.

Zloupotreba psihoaktivnih supstanci i zavisnost se ponekad koriste naizmenično da se opiše neko ko se bori sa supstancama, ali način na koji se pojavljuju kod nekoga može biti sasvim drugačiji.

Šta znači biti zavistan od psihoaktivnih supstanci?

Zavisnost je potrebu za nečim ili nekim da bi mogli da funkcionišete. Što se tiče upotrebe supstanci, to bi se moglo manifestovati kao da se neko oseća kao da mu je supstanca potrebna da bi pregurao kroz dan. Potreba za povećanom količinom supstance da bi se osetio isti efekat, izolacija od društvenih aktivnosti i trošenje mnogo vremena na dobijanje i korišćenje supstanci neki su od znakova zavisnosti.

Zavisnost jača od heroinske hara Srbijom, a potpuno je legalna i dostupna svima

Neko ko je zavisan od psihoaktivne supstance može da doživi fizičke simptome odvikavanja kada pokuša da prestane da koristi supstancu. Iako se zloupotreba i zavisnost razlikuju, zloupotreba se može razviti u zavisnost od psihoaktivnih supstanci. Neko takođe može biti mentalno zavisan od supstance, gde ga okidač koji povezuje sa supstancom može dovesti u iskušenje da je ponovo upotrebi. Neki primeri ovih pokretača mogu biti emocija, osoba ili mesto. Na primer, ako je neko ko se bori sa zavisnošću od alkohola navikao da pije sa svojim prijateljima u restoranu, druženje sa tim prijateljima na istom mestu moglo bi da izazove njihovo osećanje zavisnosti.