filteri close
Objavljeno: 25.10.2023. Image source: Pexels
300x600

Lekari otkrili kakva se situacija očekuje

Vrhunac sezone gripa i prehlade obično dolazi između decembra i januara, a respiratorne infekcije se u zatvorenim prostorima brže prenose. Zdravstveni centri su preplavljeni pacijentima koji nisu sigurni kako da razlikuju simptome gripa, prehlade i korone.

Kako epidemiološkinja dr Ivana Begović Lazarević kaže za N1, pored gripa, postoji niz drugih virusa koji su trenutno aktivni.

"U cirkulaciji su rinovirusi koji imaju uglavnom iste simptome kao i drugi respiratorni virusi. Slična situacija je i sa respiratornim sincicijalnim virusom i Sars-CoV-2," navodi Begović Lazarević, i dodaje simptome: "To su povišena temperatura, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, kao i curenje nosa."

Epidemiološkinja je naglasila da u Srbiji "prvi slučaj gripa još uvek nije potvrđen, očekuje se u decembru ili početkom naredne godine."

Što se tiče vakcinacije, građani mogu da se vakcinišu protiv gripa od 2. oktobra u svim zdravstvenim centrima. Posebno se preporučuje vakcinacija osobama sa hroničnim bolestima i onima starijim od 65 godina. "Do sada je na teritoriji Beograda dato oko 23.000 doza vakcine. Dostupna je četvorovalentna vakcina, a uskoro se očekuje i Torlakova trovalentna vakcina," kaže doktorka Begović Lazarević.