filteri close
Objavljeno: 30.09.2024. Image source: Pixabay/newarta
300x600

Razumevanje lečenja iz ugla pacijenata sa senilnom degeneracijom makule (vlažna/neovaskularna forma, nSDM) i dijabetičkim makularnim edemom (DME)

„Možete razviti sve najbolje lekove na svetu“, rekao je dr Alan L. Robin, MD, na Univerzitetu Mičigen u En Arboru i sa Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru. „Ali ako ih ne uzmete, ili ih ne koristite kako treba- oni su bezvredni”.

Dijabetički makularni edem (DME) dovodi do smanjenja vidne oštrine i vodeći je uzrok gubitka vida među radno sposobnom populacijom. S obzirom na sve veću prevalenciju dijabetesa tipa 2, predviđa se da će incidenca DME proporcionalno rasti u skladu s tim. Neovaskularna senilna degeneracija makule (nSDM) predstavlja najčešći uzrok gubitka vida, a predviđa se da će se njena incidenca povećati sa starenjem populacije.

Pored potencijalnog pogoršanja vida i slepila ako se DME i nSDM ne leče, pacijenti se takođe susreću sa značajno smanjenom funkcionalnošću u svakodnevnom životu, kao i ozbiljno narušenim kvalitetom života . DME i nSDM zahtevaju kontinuirano lečenje i praćenje radi kontrole aktivnosti bolesti. Anti-VEGF terapija, kao standard u lečenju ovih bolesti, već duže vreme doprinosi poboljšanju i očuvanju vida, kao i kvalitetu života pacijenata.

Međutim, rezultati lečenja pacijenata sa DME ili nSDM u stvarnom životu zaostaju za onima iz kliničkih ispitivanja.

Koji su najčešći razlozi za izostanak rezultata lečenja anti-VEGF terapijom? Koliko je značaj ADHERENCIJE? Saznajte OVDE.


M-RS-00003392