filteri close
Objavljeno: 15.12.2020. Image source: Pixabay/S. Hermann & F. Richter
300x600

Ne samo da je ukusna i osvežava, već je izrazito zdrava

Pomorandže su izuzetno dobre za naše zdravlje – pomažu našem organizmu u borbi protiv bolesti i štetnih uticaja iz okoline.

Na ovih 10 načina pomorandže pomažu našem organizmu:

1. Pomorandže su prava riznica vitamina i minerala koji su svakodnevno neophodni za pravilan rad našeg organizma.

2. Štiti naš kardiovaskularni sistem i pomaže izbacivanju nataloženih masnih naslaga u njemu.

Da li ste manje tolerantni na ugljene hidrate? Šta to znači i kako to prepoznati?

3. Pomorandže pomažu i zdravlju naših usta tako što jačaju naše zube, ali i kosti. Od minerala imaju kalcijum koji se lako apsorbuje, ali i magnezijum, kalijum i fosfor.

4. Poznato je da je pomorandža dobra i za regulisanje krvnog pritiska. Stručnjaci ističu da pomorandže imaju najveći procenat antioksidanasa od sveg voća.

5. Njihovo svakodnevno konzumiranje pomaže pri smanjivanju nivoa holesterola u krvi. Imaju i više od 170 različitih fitohemijskih sastojaka, više od 60 flavonoida, za koje je već dokazano da poseduju antizapaljenske i antitumorske sastojke, kao i sastojke koji sprečavaju stvaranje ugrušaka krvi, odnosno trombova, koji mogu dovesti do srčanih i moždanih udara.

Da li je loše po zdravlje ako danima jedemo istu hranu?

6. Manje je poznato da narandžasta riznica štiti i bubrege.

7. Plod pomorandže sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E, pa je dobar saveznik u borbi protiv različitih infekcija.

8. Sok pomorandže pomaže u zaštiti kože, naročito u zimskom periodu. Tokom hladnijeg perioda kiselina pomorandže otkloniće mrtve ćelije kože, pa će vrlo brzo postati nežna i glatka.

Ove "pametne" namirnice vam pomažu da poboljšate koncentraciju i pamćenje

9. Pomaže u čišćenju krvi. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

10. Antioksidansi pomorandže smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom. Na taj način smanjuje se i mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama, odnosno omogućava se bezbrižno starenje, uz očuvanje bistrog uma.