Da li ste manje tolerantni na ugljene hidrate? Šta to znači i kako to prepoznati?
Imamo odgovore za vas, bez brige
Ako ste se u prošlosti borili sa viškom kilograma ili tu bitku i dalje vodite, postoji velika verovatnoća da ste osetljivi na ugljene hidrate.
Šta to tačno znači?
Iznenađujuće je saznanje da postoje ljudi koji su osetljivi na njih i imaju preterani fiziološki odgovor na šećere i ugljene hidrate.
Oni Intenzivno žude za skrobom i slatkišima, a karakteriše ih nemogućnost da se zasite koja dovodi do prejedanja i rezultira brzim skladištenjem masti.
Da, tako snažna reakcija na ugljene hidrate zaista postoji i mogla bi da bude zavisnost od ugljenih hidrata.
Ako sumnjate da i vi pripadate ovoj grupi, postoji način da utvrdite da li imate i simptome koji su karakteristični za ovu vrstu osetljivosti.
Simptomi:
Ukoliko ste gojazni, u vašoj porodici neko od članova ima dijabetes tipa 2, pre svega roditelji ili braća i sestre ili često žudite za slatkišima ili skrobom, trebalo bi da razmislite o ovoj vrsti osetljivosti i to proverite.
Jedete kada su pod stresom, a najviše se debljate u području trbuha ili imate potrebu da spavate sat vremena nakon što pojedete grickalice ili obrok bogat ugljenim hidratima, takođe može da ukaže na ovu osetljivost.
Neki od simptoma su i ti da kada jedete međuobrok bogat ugljenim hidratima, imate problema s ograničavanjem količine koju ćete pojesti ili često i dalje osećate glad nakon obroka.
Ovo je jedan od načina na koji možete sami da proverite da li osetljivost postoji, međutim, test krvi je ipak merodavniji kao i razgovor sa lekarom. To će vam značiti i pomoći da hranom, odnosno unosom pravih sastojaka i adekvatnim savetom lekara kontrolišete osetljivost na ugljene hidrate, navodi Eat This, Not That.
Izvor: Medik, N1