filteri close
Objavljeno: 20.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/pasja1000
300x600

Bilo da ste u svojim 20-im, 40-im, 60-im ili stariji, povremena zaboravnost je normalna pojava i obično nema razloga za brigu. Ali ako se često dešava i primetite bilo koji od drugih zabrinjavajućih simptoma, moguće je da vaš mozak stari brže od vas.

Možda ćete odmah pomisliti da postajete dementni kada imate niz kognitivne problema, ali nemojte odmah paničiti. Brojni drugi zdravstveni problemi izazivaju simptome slične demenciji, uključujući nelečenu infekciju, interakcije lekova ili neželjene efekte, probleme sa spavanjem i dehidraciju. Dakle, ako primetite da ste zaboravniji nego obično, idite kod svog lekara i saznajte šta se dešava.

Šta god da je uzrok vaših simptoma, preduzimanje koraka za poboljšanje zdravlja vašeg mozga je uvek dobra ideja. Ostanite fizički i društveno aktivni. Jedite zdravu hranu. Nastavite da učite nove stvari, ostanite pozitivni i ostavite po strani sve stereotipe koje ste čuli o tome kako bi starenje trebalo da izgleda. Iskustvo svake osobe je jedinstveno. Međutim, postoje neki znaci na koje možete obratiti pažnju, a koji mogu ukazivati na ubrzano starenje vašeg mozga. 

Ne možete više da osetite miris i ukus hrane

Gubitak mirisa i ukusa je normalan kako starite, ali simptomi takođe mogu signalizirati zdravstvene probleme, od kojih je samo jedan prerano starenje mozga pogođenog bolestima kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest.

Neki drugi potencijalni uzroci su očigledni — prehalada, grip, alergije, COVID-19 ili se lečite protiv raka. Određeni lekovi mogu izazvati ove simptome, kao i problemi sa zubima i pušenje cigareta.

Hodate sporije nego pre

Studija je otkrila da merenje brzine hoda i gubitka pamćenja može biti najbolji način za predviđanje potencijalne demencije.

Učenje novih stvari je teže i traje duže

Izazovi u učenju mogu biti znak da vaš mozak stari brže od vas ali što se manje oslanjate na pamćenje, to vaše sposobnosti memorisanja opadaju.

Zaboravnost

Mozak koji normalno stari će doživeti blagi kratkoročni i dugoročni gubitak pamćenja kako starite. Gubitak vida ili sluha može ograničiti vašu sposobnost pamćenja stvari - iako su to problemi koji se za neke mogu poboljšati nošenjem naočara ili slušnih aparata. Upotreba alkohola i rekreativnih droga takođe može doprineti gubitku pamćenja, kao i hroničnom bolu i nekoliko drugih zdravstvenih problema. Neki problemi sa pamćenjem se mogu lečiti i poboljšaće se.

Znakovi kratkoročnog i dugoročnog gubitka pamćenja uključuju postavljanje istih pitanja više puta tokom jednog razgovora, gubljenje na poznatim mestima ili nemogućnost da se setite dana u nedelji ili godišnjeg doba. Ovi simptomi mogu biti znak poremećaja mozga kao što je Alchajmerova bolest, za koju još uvek ne postoji lek.

U poslednje vreme se osećate depresivno

Depresija je na nekoliko načina povezana sa starenjem mozga i kognitivnim padom. Naučna studija je otkrila da doživljavanje depresije ranije u životu ubrzava starenje mozga kako starimo – dobar razlog da ozbiljno shvatite svoje mentalno blagostanje i dobijete terapiju za depresiju ili anksioznost što pre.

Dok su depresija i demencija odvojena stanja, imaju mnoge iste simptome. Zbog toga ih je teško razdvojiti ili odrediti šta je bilo prvo.

Lako gubite fokus

Mozak koji normalno stari vremenom gubi receptore i neurone, što otežava fokusiranje. Čak i bolovi zbog starenja mogu ometati pažnju, a neki lekovi takođe mogu uticati na koncentraciju.

Mučite se da se setite uobičajenih reči 

Ako se poteškoće u pronalaženju prave reči u pravo vreme dešavaju samo povremeno i to je samo mala smetnja, vaš mozak verovatno ne stari prerano. Ali gubitak jezičke funkcije koji se javlja upornije, uključujući probleme sa pamćenjem uobičajenih reči, može biti simptom primarne progresivne afazije.

Vaša sposobnost da obavljate više zadataka istovremeno opada

Nakon 60. godine, teže prelaženje sa zadatka na zadatak je najčešće deo normalnog starenja, ali takođe može biti rani znak demencije. 

NOVO ISTRAŽIVANJE: Visok pritisak u mladosti može uzrokovati probleme sa pamćenjem u starosti

Brojne studije su pokazale da je mnogo manje efikasno raditi više zadataka odjednom, umesto da se fokusirate na jedan po jedan zadatak, bez obzira na vaše godine. Previše rada na više zadataka odjednom može doprineti gubitku pažnje, zaboravnosti i problemima sa dugotrajnim pamćenjem.

Stalno gubite stvari 

Ako izgubljene stvari nalazite na zaista bizarnim mestima - poput frižidera ili rerne - vaš mozak stari brže od vas. U suprotnom, smirite se, usporite i primenite sistematski plan za prevazilaženje svoje rasejanosti.

Sve vam je teže pratite i učestujete u razgovorima

Neki problemi sa razumevanjem i učešćem u razgovorima su normalni kako starite. Starije osobe mogu imati problema sa razumevanjem razgovora u bučnom okruženju, verovatno zbog problema sa sluhom i smanjene sposobnosti koncentracije. Razumevanje ljudi koji brzo govore takođe postaje teže, u poređenju sa mlađim.