filteri close
Objavljeno: 20.05.2022. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Periodi odmora tokom treniranja su veoma važni kako za telo  tako i za um, posebno nakon perioda napornih treninga.

Evo kako da u tom periodu održite kondiciju pod kontrolom:

1. Nastavite da se krećete tokom dana

Bez obzira na nivo vaše kondicije postoji mnogo načina da unesete aktivnost u svoj dan. Vežbe u kojima koristite samo svoju telesnu težinom (nije potrebna teretana ili oprema), planinarenje ili čak baštovanstvo su dobar izbor.

Preporučuje se lagani trening, uključujući vežbe otpora tela koje ne dovode do povećanja otkucaja srca, kako bi se ograničio gubitak snage. Naravno, ako pravite pauzu zbog povrede ili nekog drugog medicinskog razloga, važno je da se prvo konsultujete sa svojim lekarom.

Bolja cirkulacija i bolja kondicija kad se nema vremena? Odgovor je: Mikrovežbe

2. Ne potcenjujte telesne vežbe

Dok trkači mogu smatrati da su vežbe treninga snage neadekvatna zamena za trčanje od više milja, vežbe koje podstiču fleksibilnost su ključne ako je cilj ograničavanje gubitka kondicije.

Preporuka je da se rade vežbe poput čučnjeva, iskoraka i sklekova (koje možete da modifikujete da radite na kolenima) da biste ograničili gubitak snage i redovno istezanje da biste održali fleksibilnost. Postoji bezbroj aplikacija i video snimaka za fitnes, mnogi od njih besplatni, koji vas mogu voditi kroz kratke vežbe sa telesnom težinom.

3. Dajte prioritet treningu snage

Dok je pravite pauzu od trčanja koristite girje dok radite čučnjeve, mrtvo dizanje i zamahe kako bi ojačali mišiće gluteusa i celo telo. Kada nastavite sa svojim redovnim treninzima trčanja manje će te se oslanjati na svoje mišiće kvadricepsa jer će vam gluteusi biti aktivirani, što smanjuje rizik od povrede.