filteri close
Objavljeno: 05.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Karolina Grabowska
300x600

Iako društvene mreže mogu biti korisne za povezivanje tinejdžera sa prijateljima, izražavanje kreativnosti i zabavu, imaju uticaj i na emocionalno zdravlje i samopoštovanje tinejdžera.

Postoje tri znaka koja mogu ukazati na njihov nezdrav odnos sa društvenim mrežama.

Prvi znak je iznenadna promena u raspoloženju nakon korišćenja društvenih mreža. Ovo može ukazivati na potrebu tinejdžera da preispitaju svoje angažovanje i možda naprave “korak unazad” ili kratku pauzu od njihovog korišćenja.

Drugi znak je izenandna opsednutost fizičkim izgledom. Tinejdžeri mogu početi da budu preterano kritički nastrojeni prema sebi i težiti da postignu "novi izgled" ili standarde koji nisu realni ili zdravi.

Treći znak je promena u samopoštovanju tinejdžera u zavisnosti od povratnih reakcija sa društvenih mreža. Poređenje sebe sa nerealnim standardima može dovesti do smanjenja samopoštovanja, što može imati ozbiljne posledice po mentalno zdravlje.

Šta se dešava ako napustite društvene mreže na samo sedam dana

Prepoznavanje ovih znakova u ponašanju tinejdžera može pomoći da se reše potencijalni problemi mentalnog zdravlja i da se poradi na njihovoj dobrobiti. Oni sa nezdravim odnosom prema društvenim mrežama mogu postati anksiozni, depresivni, povučeni, a u najgorim slučajevima čak i skloni samopovređivanju ili samoubilački nastrojeni.

Zato je važno održavati otvorenu komunikaciju između vas i vašeg tinejdžera, posebno o svim borbama i dilemama sa kojima se susreće na društvenim mrežama ili van njh. Ovo može biti teško i nezgodno, ali uverite svog tinejdžera da ste na njegovoj strani i da ste uvek spremni da saslušate i pružite podršku.

Postavljajte obazriva pitanja, budite nežni kada je to potrebno, i nikada ne umanjujte njihove probleme, ne sramotite ih, ne osuđujte i ne pokušavajte da im držite lekcije kada/ako vam dođu sa bilo kakvom borbom koju možda doživljavaju. Takođe, razgovarajte o rizicima i prednostima društvenih medija kako biste pomogli tinejdžeru da razume njihovu upotrebu na zdrav način.