filteri close
Objavljeno: 30.03.2023. Image source: Pixabay
300x600

Odgovor znate i sami, ali ga je sada nauka potvrdila

Moguće je da su nekada služile kao vrsta zabave i slobodnog vremena, ali društvene mreže su danas i jedan od glavnih izvora informacija.

Retko ko ih nema, retko ko može bez njih, a nije tajna da postoje mnogi zavisnici koji ne mogu da zamisle život bez njih.

Ipak, kako društvene mreže utiču na zdravlje? O tome se mnogo pisalo i raspravljalo, ali prema jednoj studiji, odlazak s njih na samo sedam dana poboljšava mentalno zdravlje, smanjuje depresiju, stres i anksioznost.

Istraživanja su sprovedena sa ljudima od 18 do 72 godine, a zamoljeni su da isključe društvene mreže na sedam dana. Prvi rezultat pokazao je da neki dobijaju dodatnih devet sati slobodnog vremena jer bi inače to vreme iskoristili na Instagramu, Fejsbuku, Tviteru, TikToku.

Analiza objavljena u časopisu "Cyberpsychology, Behavior and Social Networking" pokazala je da se nivo depresije smanjio sa 7,46 na 4,84, dok je anksioznost pala sa 6,92 na 5,94 na skali.

"Znamo da je upotreba društvenih medija velika i da postoji sve veća zabrinutost oko uticaja na mentalno zdravlje, pa smo ovom studijom hteli da vidimo kako bi uticalo na mentalno zdravlje ljudi kad bi uzeli pauzu na barem sedam dana", rekao je Džef Lambert, vodeći istraživač studije, i dodao:

"Mnogi naši učesnici obavestili su nas o pozitivnim efektima isključenja sa društvenih mreža, uz poboljšanje raspoloženja i manju anksioznost. To sugeriše da čak i samo mali odmor može imati uticaj", rekao je on.