filteri close
Objavljeno: 10.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/RitaE
300x600

Teško je držati se zdrave ishrane tokom praznika kada su slasna iskušenja svuda oko nas.

Pred vam su 4 saveta kako da uživate u gozbi tokom uskršnjih praznika ali na zdrav način i bez osećaja krivice.

1. Spremite odgovor na uporna nutkanja 

Pre nego što nastupi Uskrs, isplanirajte kako ćete reagovati ako vam nude kalorične poslastice; na taj način ćete lakše odbiti kada se nađete u iskušenju. Pripremite svoj odgovor i zapamtite da imate pravo da birate šta ćete konzumirati i da ne morate da prihvatate poslastice samo da biste bili ljubazni. Umesto toga, pripremite sebi sveže, zdrave grickalice.

Tokom perioda iskušenja, setite se kakve posledice može imati taj dodatni kolač. Ako pokušavate da smršate, to može značiti dodatni sat hodanja, a ako ste na dijeti sa niskim sadržajem šećera, procenite da li ono što šećer čini telu vredi nekoliko minuta zadovoljstva. Na kraju dana, izbor je vaš!

2. Koristite opciju „bolje za mene“

Nije iznenađenje da mnogi od nas vole slatko. Ako samokontrola nije vaša jača strana i zaista vam treba malo čokolade, uzmite manje parče ili zdraviju opciju. Birajte kvalitetnu, tamnu čokoladu sa malo šećera, visokim sadržajem kakaa. Tamna čokolada je bogata kakaom i zbog visokog nivoa antioksidanata, pomaže u borbi protiv starenja.

3. Kontrolišite svoje žudnje za slatkišima!

Lako je doći u iskušenje na Uskrs kada je hrana svuda oko vas. Jednom kada okusimo nešto slatko, naše telo žudi više i odjednom mu je još teže odoleti. Da biste kontrolisali svoju želju, svom telu možete pružiti dodatnu podršku koristeći prirodne sastojke kao što su hrom (mineral) ili čaj od listova belog duda, koji pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi. 

4. Planirajte realistične ciljeve

Pokušajte i budite realni u pogledu ciljeva zdrave ishrane ovog Uskrsa. Hrana služi i za ishranu i za zadovoljstvo; a vruća lepinja ili uskršnje jaje neće biti smak sveta. Pokušajte da razbijete ciljeve zdrave ishrane na mini ciljeve koje je lakše sprovesti. Ako znate da ćete jesti slatkiše, potrudite se da jedete i puno zdave hrane i da u svoju ishranu uključite zdrave masti, složene ugljene hidrate i proteine. Na taj način nivo šećera u krvi neće biti previsok, a i manje ćete se osećati kao da konzumirate hranu koja nije toliko dobra za vas.

Evo kako da sprečite najčešće alergijske okidače tokom uskršnjih praznika