filteri close
Objavljeno: 19.09.2022. Image source: Pixabay
300x600

Svako će vam reći za ove četiri stvari da su sjajne za organizam, ali...

Naše svakodnevne navike utiču na naše ponašanje više nego što mislimo. Prema istraživanjima, neke navike zapravo mogu biti destruktivne, pa je poželjno znati šta je zaista dobro, a šta loše za nas.

Za ove navike verovatno mislite da su dobre za vaše zdravlje, i to s punim pravom. Ali, nekad, baš ponekad, one mogu doneti više štete nego koristi.

1. Vožnja bicikla

Iako vožnja bicikla ima mnogo zdravstvenih prednosti, istraživanja pokazuju da nije baš dobra za kosti - u stvari, može im naštetiti. Takođe, ako godinama vozite bicikl, skloniji ste prelomima. Osim toga, za muškarce dugotrajna vožnja bicikla nije dobra za testise, osim ako se nema posebno, vrlo skupo sedlo. Dugotrajna vožnja bicikla i drži našu kičmu u neprirodnom položaju i opterećuje trtičnu kost, što može dovesti do komplikacija.

2. Korišćenje vode za ispiranje usta

Supstance koje se koriste u vodici za ispiranje usta nisu dizajnirane da uklone bakterije i većina njih sadrži supstance koje mogu izazvati suva usta, upravo unoseći male bakterije i klice u usta. Ovo uzrokuje loš zadah. Pokušajte da nabavite "terapeutsku vodicu za ispiranje usta", koja ne sadrži nijednu od ovih supstanci.

3. Jedenje pasulja!

Pasulj sadrži nešto što se zove fitati, a to je kiselina koja stoji na putu proizvodnje kalcijuma. Da bi naše kosti bile zdrave, moramo da jedemo hranu koja pomaže našem telu da apsorbuje kalcijum. Jedenje pasulja čini suprotno, jer ne dozvoljava našem telu da ga apsorbuje, što može dovesti do slabijih kostiju. Nedostatak kalcijuma takođe može uzrokovati slabljenje zuba.

Međutim, to ne znači da treba da izbegavate pasulj, jer je on generalno prilično zdrav, samo je važno da nikad ne zaboravite da ga potopite u vodu nekoliko sati pre kuvanja.

4. Jedenje spanaća!

Spanać zapravo ima kalcijum, ali u sebi ima takozvane oksalate koji mogu prekinuti proizvodnju kalcijuma. Spanać ne treba da prestanete da jedete, već ga kombinujte sa drugom hranom koja sadrži kalcijum. Na primer, možete pomešati sir i spanać da biste dobili ovaj važan mineral potreban vašem telu.