filteri close
Objavljeno: 02.07.2023. Image source: Pixabay
300x600

Kažu stručnjaci da može biti jako korisna 

Često se dešava da osetimo nostalgiju za prošlošću - da se prisećamo detinjstva ili mladosti i setno se sećamo uspomena koje nas čine toplim i srećnim.

To se naziva nostalgija.

"To je pozitivan, setan ili čežnjiv osećaj koji osoba doživljava kada je podsete na nešto iz prošlosti", kaže Diana Vudhaus, licencirani bračni i porodični terapeut i direktor kliničkih operacija u Los Anđelesu. Nostalgija može nastati gledanjem stare fotografije, razgovorom s prijateljom ili mirisom koji nas podseća na nešto poznato.

Da li je osećanje nostalgije dobro za zdravlje?

To je pitanje koje posebno zanima psihologe. "Može uticati na blagostanje ljudi", kaže Dejvid Njumen, doktor nauka, postdoktorski istraživač na Odeljenju psihijatrije i bihejvioralnih nauka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku, koji proučava nostalgiju.

Uticaj čistog doma na mentalno zdravlje i opštu dobrobit

To se takođe javlja i u kliničkoj praksi.

"Ponekad, kada klijentu treba oslonac, razgovaramo o stvarima koje s nostalgijom gledaju i koristimo iskustvo nostalgije. Nostalgija može biti korisna kada se suočavamo s teškim vremenima i podsećamo klijente da je nekada postojalo svetlo", kaže Vudhaus.

U pregledu objavljenom u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, istraživači (uključujući dr. Njumena) su zaključili da se prisećanje uspomena uglavnom doživljava kao pozitivno iskustvo i da je nostalgija, praktikovanje nostalgije ili osećaj nostalgije češće povezana s pozitivnim pokazateljima zdravlja (kao što su smisao života, samopoštovanje i optimizam) nego s negativnim. Međutim, istraživači su primetili da je to mešana emocija i da nije uvek pozitivno utiče na ljude.

Ovo je 5 benefita nostalgije:

1. Može poboljšati osećaj samosvesti

Prisetiti se prošlosti može vam pomoći da se osećate povezano s onim što ste bili u prošlosti, ko ste sada i ko ćete biti u budućnosti, prema studiji objavljenoj u časopisu Cognition and Emotion.

"Ako se s ljubavlju sećate uspomena koje se slažu s vašim vrednostima i moralom, to može potvrditi kretanje prema tim idejama. Ovo definitivno može povećati osećaj sopstva i motivisati samopouzdanje", kaže Vudhaus.

Smeh - prirodni i besplatni lek koji mnogo poboljšava kvalitet života

2. Može poslužiti kao pokazatelj ličnog rasta

"Promene se ne dešavaju preko noći. Kada se možemo osloniti na ta pozitivna iskustva i razmišljati o sopstvenom rastu, nostalgija može biti dobar pokazatelj kako smo ostali verni svojim vrednostima (koje se mogu menjati tokom vremena, i to je u redu) i autentičnom sebi", kaže Vudhaus.

Kaže da se osvrtanje na prošlost može pomoći da vidite kako ste se razvili i kako ste postali osoba koja ste danas.

3. Može popraviti raspoloženje

Nostalgija može dovesti do pozitivnog raspoloženja, prema studiji objavljenoj u časopisu Consciousness and Cognition. Ako se osećate opterećeni negativnošću, prepuštanje osećanjima nostalgije može privremeno ublažiti te emocije.

"To može omogućiti nekome ko je emocionalno disociran da se smiri i koristi zdrave mehanizme suočavanja", kaže Vudhaus. Prisećanje pozitivnih uspomena može prebaciti emocije iz negativnog u neutralno - ili čak pozitivno, kaže Vudhaus. Uostalom, uobičajeno je da nas razmišljanje o srećnim uspomenama iz detinjstva ili osećaj zadovoljstva zbog jela bake slavnih trešnjinih pita kao dete malo razveseli.

4. Može pomoći u jačanju veza s prijateljima i porodicom

Prema studiji objavljenoj u časopisu Emotion, nostalgija je izuzetno društvena emocija koja nas povezuje s drugima. Na osnovu niza pet eksperimenata, istraživači su zaključili da nostalgija može poslužiti kao način da se olakša "traženje pomoći" podsticanjem društvene povezanosti.

Prisećanje s porodicom i prijateljima, gledanje kućnih videa ili pregledanje fotografija iz prošlosti može vam pomoći da se osećate bliskije i povezanije, sugerišu druga istraživanja. I to funkcioniše čak i ako ste potpuni stranci koji se povezuju preko zajedničkih iskustava iz prošlosti, kao što su milenijalci koji se identifikuju, na primer, s crtanim filmovima iz detinjstva, kaže Vudhaus.

 


5. Možete postati optimističniji

Pomenuti članak iz časopisa Journal of Personality and Social Psychology napominje da nostalgija može povećati optimizam. Ovo je utemeljeno u činjenici da nas prisećanje na srećne uspomene često vraća u srećne trenutke.

"Kada se setimo lepih vremena ili ponovo doživimo ljubav, to nas može podsetiti na osećaj uspeha i postignuća", kaže Vudhaus.

Optimizam znači sposobnost da pozitivno razmišljate o budućnosti, a prisećanje trenutaka koji su vas učinili hrabrim, srećnim, uspešnim ili bilo kojom drugom pozitivnom emocijom pruža vam optimistički pogled na budućnost, kaže Vudhaus.

Fali vam samopouzdanja? To je veština koja se uči i stiče

"Ovo nam može pomoći da živimo svaki dan punim plućima ili čak da vidimo lepotu u svakodnevnom životu", dodaje ona.

Osećaj nostalgije može imati pozitivan uticaj na nas, ali treba biti svestan da nostalgija može imati i svoje negativne aspekte i izazvati tugu ili osećaj gubitka. Važno je pravilno upravljati ovim osećanjem i koristiti ga kao alat za lični rast i blagostanje.