filteri close
Objavljeno: 30.06.2023. Image source: Pexels
300x600

Čist i uredan dom pomaže našem mentalnom zdravlju na bar 5 načina

"Čišćenje sobe je dobro za tvoj zdravlje" - možda zvuči kao nešto što su vam roditelji govorili da vas nateraju da pospremite svoje igračke kad ste bili dete, ali ispostavilo se da ima neke istine u tome.

Naša okolina igra važnu ulogu u našem mentalnom blagostanju, i održavanje čistog doma, bilo da je to vaša spavaća soba, stan ili kuća, ima razne prednosti koje ne želite da zanemarite.

"Naši spoljašnji svetovi neizbežno utiču na naše unutrašnje svetove i obrnuto," kaže Danijel Reske, klinički psiholog, potpredsednica rezidencijalnih usluga u Newport Healthcare.

Smeh - prirodni i besplatni lek koji mnogo poboljšava kvalitet života

U suštini, kada se naš um oseća preopterećeno, naši životni prostori takođe mogu postati zatrpani. Zauzvrat, neuredan prostor može dovesti do stresa, anksioznosti, poteškoća u koncentraciji i napetosti u odnosima, kaže Pegi Lu, Ph.D., licencirani psiholog i direktor u Manhattan Therapy Collective.

Studije tokom godina su povezale mentalno zdravlje sa izloženošću okolini. Studija iz 1997. godine ukazuje da uslovi života u detinjstvu značajno utiču na zdravlje u odrasloj dobi, a komparativna studija iz 2000. godine povezuje poboljšanje kvaliteta stanovanja sa poboljšanim mentalnim zdravljem stanovnika. Nedavno je studija iz 2020. godine u Koreji povezala loše uslove stanovanja, posebno u kombinaciji sa nepristupačnošću stanovanja, sa depresivnim simptomima kod stanovnika. Stanovnici u studiji iz 2021. godine u Kini su češće prijavljivali dobro zdravlje kada su živeli u urednim domovima.

5 Dobrobiti čišćenja po mentalno zdravlje

Dok nered u prostoru može da izazove mentalne probleme, to u isto vreme znači da sređivanje vašeg doma može da vam pomogne da se osećate bolje. U nastavku su neki od načina na koje čišćenje može da koristi vašem mentalnom zdravlju, prema stručnjacima.

Osećaj reda i kontrole. Studija iz 2017. godine na mlađim odraslima pokazala je da je nered povezan sa odlaganjem, osećajem gubitka kontrole pred emocijama i nižim kvalitetom života. Naša spoljašnja okruženja mogu da deluju kao posuda za naša emocionalna i psihička stanja, objašnjava dr Reske.

"Kada postoji red i struktura u našem spoljašnjem okruženju, to nam može pomoći da se osećamo sposobnijim da upravljamo nekim od unutrašnjih stanja i svetova", dodaje ona.

Fali vam samopouzdanja? To je veština koja se uči i stiče

Navika i doslednost. Ljudska bića preferiraju slične rutine koje nam pružaju stabilnost, čak i usred inače haotičnih okolnosti, napominje dr Reske. Održavanje reda u vašim kućnim stvarima može da pruži tu vrstu familijarnosti. Međutim, ona dodaje da "red" ne znači nužno da je sve poređano savršeno i usklađeno po bojama, kao i da osećaj reda druge osobe može da se razlikuje od vašeg. "Red" je u ovom slučaju ono što je za vas red.

Oslobođeni endorfini. Fizički čin čišćenja takođe može da oslobodi endorfine, koje dr Reske navodi kao "ogromno korisne kao sredstvo za ublažavanje bola, stresa i sveukupno poboljšanje našeg blagostanja."

Regulisane emocije. Čin čišćenja takođe zahteva da usporimo, što može imati umirujući efekat tokom situacija kad nas emocije preplave. U isto vreme, to nam može pomoći istražimo i upravljamo svojim emocijama.

"Temeljno čišćenje može biti odličan konstruktivan fizički ventil za frustraciju", kaže dr Lu.

Dr Lu napominje da, iako čišćenje može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja, prikupljanje dodatne energije za sređivanje može biti teško za ljude sa anksioznošću, depresijom ili iscrpljenošću. U tom slučaju, može pomoći i konsultovanje sa stručnjakom za mentalno zdravlje kako bi se naučile druge dokazane strategije borbe i suočavanja.