filteri close
Objavljeno: 04.11.2019. Image source: Monfocus/Pixabay
300x600

Da li ste pomalo skeptični pri isprobavanju nove hrane i novih ukusa? 

Ne zaboravite – ako jedete ono što ste i do sada jeli, osećaćete se onako kako ste se i do sada osećali.

Potrebno vam je više energije, planirate zdraviju ishranu, želite da promenite nešto u svojoj svakodnevici i da se osetite bolje i negovanije? Onda je čija seme odličan prvi korak za vaš svakodnevni jelovnik.

Iako je čija seme poslednjih nekoliko godina vaoma popularno i na našem tržištu, ljudi još uvek nisu upoznati sa zdravstvenim prednostima ovih neverovatnih semenki, posebno važnih za zdrav i negovan život žene.

Čija seme danas se naziva i „superhranom”, a poznato je još iz drevnih civilizacija Maja i Asteka.

Lako se priprema, i nema specifičan ukus, te ga možete konzumirati u šejkovima, ovsanim kašama, u obliku puding poslastice, ili ga koristiti za pripremanje uobičajnih jela. 

Usporava starenje kože

Čija semenke bogate su antioksidansima, koji pomažu i ubrzavaju proces obnavljanja kože i sprečavaju njena dalja oštećenja.

Čija seme takođe povećava nivo kolagena u koži, što je čini svežom, zategnutom i blistavom.

Zbog ovoga se čija seme, osim za ishranu, preporučuje i kao odličan sastojak maski za lice, vrat i dekolte.

Povećava energiju

Iako zvuči neverovatno, ovo sitno seme snabdeva vaše telo velikom količinom energije. Studije su pokazale da porcija čija semena pre treninga daje onoliko energije telu, koliko bi to bio slučaj i da ste popili nezaslađeni energetski napitak.

Da li trenirate pre ili posle doručka?

Čija seme ubrzava metabolizam, i odličan je saveznik u zdravom procesu mršavljenja jer podstiče sagorevanje kalorija i topljenje masti.

Prevencija karcinoma dojke i grlića materice

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u čija semenu sprečavaju i ograničavaju rast malignih ćelija.

Ako želite da napravite obrok koji će svojim sastojcima delovati preventivno i zaštititi vas od ovih zdravstvenih problema, pomešajte čija seme sa voćem poput jabuka, bresaka i jagoda. 

Pojačava osećaj sitosti i štiti od prejedanja

Čija seme bubri u vodi i do deset puta jer je izuzetno bogato vlaknima.

Ukoliko ga konzumirate kao doručak ili prepodnevnu užinu, duže ćete se osećati sito, čime ćete sprečiti nalete gladi, pad energije, posezanje za nezdravim grickalicama ili popodnevno i večernje prejedanje. 

Odlične u borbi protiv stresa 

Triptofan, aminokiselina koja se nalazi u čija semenkama, podstiče proizvednju serotonina, što dovodi do osećaja smirenosti.

Neke studije su takođe otkrile da ovo super seme može pomoći u borbi protiv anksioznosti. 

Stres i infekcije: Na koji način su povezani?

Sve u svemu – zdraviji i aktivniji život, smirene misli, pozitivne emocije i lep izgled – ovo su samo neki od razloga da uvrstite čija seme u svoju svakodnevnu ishranu.

Pripremite sami jutarnji eliksir zdravlja